Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Elérhető közelségbe kerül az 5G

Ütemterv is készül

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a múlt héten jelentette be, a tervek szerint még az idén nyáron a szakma elé terjeszti a műsorszórás számára 2020-ban megszűnő 700 MHz-es frekvenciasáv vezeték nélküli szélessávú hasznosításának ütemtervét.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A Vodafone szerint az új frekvencia hozzá fog járulni a magyarországi digitalizáció felgyorsításához. A meghirdetésre szánt frekvencia-tartomány mobilcélú felhasználása szükséges az 5G minél gyorsabb bevezetéséhez és a mainál lényegesen gyorsabb, gigabites adatátvitelre képes mobilhálózat kiépítéséhez – írta a cég.

Nem kell sok állomás

Kőrösi Gábor, a Telenor szabályozás és kormányzati kapcsolatok osztályának igazgatója úgy fogalmazott: a 700 MHz-es frekvenciasáv jó fizikai hullámterjedése miatt úgynevezett lefedettség-növelő frekvencia, amellyel egy-egy viszonylag nagy terület ellátása is lehetséges csupán egy bázisállomáson keresztül.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A szakember szerint szintén nagy szerepe lesz ennek a frekvenciának az 5G technológia magyarországi bevezetésében. Bár a dolgok internetén alapuló (Internet of Things – IoT) alkalmazások a legtöbb esetben megvalósíthatók a jelenlegi mobil keskeny- és szélessávú hálózaton is, az 5G technológia a gyors válaszidő miatt jobb minőséget biztosít és egészen új szolgáltatások, például a távműtét megjelenését teszi lehetővé – jegyezte meg.

Rohamosan nőnek majd az igények

A Magyarországon előreláthatóan 2019-ben értékesítendő frekvenciák – köztük a 700 MHz-es frekvencia – iránti igényt alapvetően az fogja meghatározni, hogy a szolgáltatók valószínűsítik-e az adatforgalom exponenciális növekedését, ami miatt szükség lehet új frekvenciákra – mondta Kőrösi Gábor.

Kifejtette: másrészt az is befolyásolja a szolgáltatók terveit, hogy milyen eredményeket hoz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által 2018-ra tervezett frekvencia díj felülvizsgálata. Jelenleg ugyanis az éves frekvenciadíjak jelentősen meghaladják az EU átlagát. A mobilszolgáltatók gazdaságos működését jelentősen befolyásolja a frekvenciadíj mértéke, kihat az újabb spektrumrészekre vonatkozó igényekre is – hangsúlyozta a szakember.

Kőrösi Gábor megjegyezte azt is, szerencsésebb lenne, ha az NMHH az európai gyakorlatban elterjedtebb aukciós formát alkalmazná a következő frekvenciaértékesítéskor, szemben a jelenleg preferált pályázati rendszerrel. Ez utóbbi ugyanis szeritne félreértésekre adhat okot.

Még jobb lesz a minőség
Tremmel János, a Magyar Telekom IP és központi hálózatok igazgatója elmondta, a 700 megahertzes frekvenciasáv tulajdonságait tekintve nagyon hasonló a 800-as sávhoz, a vidéki, ritkábban lakott területek lefedésére alkalmas. A 4G fejlesztések keretében a kistelepülések és vidéki gyéren lakott körzetek lefedése 4G hálózattal már mostanra megvalósult, illetve folyamatban van a 800-as sáv használatával, így a 700-as frekvenciasáv bekapcsolása nem is a lefedettségben, hanem inkább a minőségben, sebességben hozhat majd változást, akár dupla sebességet és kapacitást kínálva, a vidéki, ritkán lakott területeken lakó ügyfeleknek is az úgynevezett carrier aggregation (frekvenciasávok összekapcsolása) eredményeként.