2024 április 18

Elemzők: minimálisan javulhat a magyar export

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte a részletes adatok alapján, hogy júliusban mérsékelten bővült a külkereskedelmi termékforgalom: a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Júliusban az export 4,4, az import 4,2 százalékkal nőtt euróban, a kereskedelmi többlet 431 millió euró volt az egy évvel korábbi 404 millióval és az előző havi 773 millióval szemben. Az export növekedése a júniusi 5,9 százalékos ütemről lassult le az import viszont 2,6 százalékról gyorsult. Az idei év első hét hónapjában a kivitel volumene 3,3, a behozatalé 1,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Euróban a kivitel 1,0, a behozatal 1,5 százalékkal nőtt. Az exporttöbblet 4,092 milliárd euró volt, 192 millióval kevesebb, mint a múlt év első hét hónapjában.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kiemelte: az előzetes adatokhoz képest nem volt nagy változás a részletes adatokban. Az exportteljesítmény visszafogott, a nyomott belső fogyasztás és az elégtelen beruházás miatt az import minimális mértékben emelkedett, így továbbra is jelentős többletet mutat a külkereskedelmi mérleg. Az export alakulására hatott, hogy az autóipari új kapacitások lassabban indulnak be a vártnál, a főbb magyar exportpiacok gazdaságai szenvednek, kedvezőtlenek a bizalmi indexek, a német IFO-index is rosszabb a vártnál, és ez a magyar exportnövekedés kilátásait jelentősen rontja, pozitív áttörésnek nem nagyon látszanak jelei. Valószínűleg jövőre már lesz minimális javulás a magyar exportban, jelentősebb áttörésre azonban nem nagyon lehet számítani – mondta Nyeste Orsolya.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az export és az import is növekedett ugyan, de nem tudott olyan gyorsuló ütemben bővülni, mint az előző néhány hónapban, főleg amiatt, hogy az Európai Unió gazdasága lassul. Az elmúlt hónapokban romlott a német IFO-index, ami az ING Bank elemzője szerint a magyar exportadatok kedvezőtlen alakulására enged következtetni augusztusra és szeptemberre. A német gazdaság lassulása elérte mélypontját, és talán nőni fog, ami az év utolsó néhány hónapjában kedvezőbb magyar exportteljesítményre enged következtetni. Jövőre az Audi bővíti a termelését, és ez segíthet a jövő évi magyar kivitel további bővülésében – mutatott rá Németh Dávid, aki szerint a külkereskedelmi mérleg a tavalyi (7,06 milliárd eurós) szinten alakulhat az idén: várhatóan 7,5 milliárd euró körüli lesz a többlet, mivel a gépjárműipar kivitelének bővülését kioltja a híradástechnikai, telekommunikációs eszközök exportjának mérséklődése.