2023 január 29

Elbocsátásokat tervez a Deutsche Bank?

Nincs vége a leépítésnek

A leépítésnek Frankfurt és London mellett az Egyesült Államokban esnek áldozatul munkahelyek, a hírügynökséget tájékoztató forrás szerint legalább 250, de akár 500 is. A Deutsche Bank szóvivője nem erősítette meg a hírügynökségi értesülést.

Az értékpapír kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó befektetési banki üzletág adja a legnagyobb német kereskedelmi bank forgalmának mintegy hatvan százalékát. Az üzletágat 2017-ben nagyban visszavetette ügyfeleinek tartózkodása az értékpapír-piaci befektetésektől. A fix hozamú befektetések után például harminc százalékkal csökkent a bevétel, a részvény-kereskedelemé pedig negyedével esett vissza.

A pénzintézet befektetési banki üzletága 17 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A Deutsche Bank tavaly félmilliárd eurós veszteséget szenvedett el. A befektetési banki üzletágában viszont a veszteség és az elbocsátások ellenére is mintegy egymilliárd euró bónuszt tervez kifizetni. 2015 októberben már bejelentették 9 ezer fő elbocsátását a banknál, de az elmúlt években rendszeresen szárnyra kaptak további leépítésekről szóló híresztelések.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Csalódást keltő számok

A bank február 2-ai gyorsjelentése szerint veszteséggel zárta a tavalyi évet, elsősorban azért, mert nőtt a vesztesége a tavalyi utolsó három hónapban és sokba került a cégnek az amerikai adózási szabályok változása is. Az adózás utáni tavalyi vesztesége 497 millió euró lett, ami jóval kisebb az egy évvel korábbi 1,35 milliárd és az azt megelőző 6,77 milliárd eurós veszteségnél. Szakértők a múlt évre mérsékeltebb, 290 millió euró veszteséggel számoltak.

A frankfurti székhelyű banknak különösen gyengén sikerült a tavalyi utolsó három hónap, amikor 2,19 milliárd euró adózott vesztesége keletkezett, miközben a cég bevétele 19 százalékkal 5,7 milliárd euróra esett. A negyedéves veszteséget egyszeri tételként 1,4 milliárd euróval növelte az új amerikai adószabályozás.