2024 május 23

Eladhatják a cseh Telefónicát

Kell a pénz az anyacégnek

A részvénycsomag piaci értéke jelenleg mintegy 67,7 milliárd korona (3,6 milliárd dollár). Az összeget az anyacég állítólag saját helyzetének megszilárdítására kívánja felhasználni. A cseh Telefónica számára a megfelelő vevők megtalálásában a Goldman Sachs Group és a Société Générale bank segít a spanyoloknak.

A Telefónica a legnagyobb telekommunikációs cég Csehországban. A tranzakció a helyi megfigyelők szerint az új piaci szereplők, vagy nagy befektetői csoportok számára lehetne érdekes. A cseh piacon már jelenlevő nagy mobiltelefonos cégek – például a német Deutsche Telekom vagy a brit Vodafone Group – nagy valószínűséggel nem kapnák meg a cseh versenyhivatal engedélyét az eddigi konkurencia átvételéhez – állítja Andrés Bolumbura a Banco de Sabadell bank elemzője.

Milliárdokat ér a cég

A cseh távközlési cég SPT Telecom néven 1994 január elsején alakult meg, a spanyolok 2005-ben vették meg az 51,1 százalékos többségi részvénycsomagot 82,6 milliárd koronáért.

Telefónica Czech Republic társaságnak 5,1 millió mobiltelefonos ügyfele van, 1,4 millió vezetékes telefonra fizet elő, 920 ezer ügyfél internet szolgáltatásokra. A társaság által működtetett O2 internetes tévét 140 ezer ügyfél fizeti elő. A társaság százszázalékos tulajdonában van a Telefónica Slovakia mobiltelefonos szolgáltató. A társaságnak 2012 végén 5900 alkalmazottja volt, idén januárban közölte, hogy az év folyamán tízszázalékos létszámleépítés lesz.

A társaság alaptőkéje 28 milliárd korona, tavaly az üzemi nyereség éves szinten 9,2 százalékkal 19,78 milliárd koronára csökkent. A tulajdonosok egy részvényre idén 30 koronát, tavaly pedig 40 koronát kaptak. Az Euro.cz prágai gazdasági hírportál értesülései szerint a cseh Telefónica iránt a PPF prágai pénzügyi csoport, illetve az orosz AFK Szisztyema befektetési csoport érdeklődött korábban.