2024 április 18

Egyre több Szlovákiában gyártott autót adnak el Kínában

Az elmúlt 5 év alatt a hatszorosára nőt – állapítja meg a Postová Banka az MTI-nek pénteken eljuttatott elemzésében.Míg 2007-ben még csak a szlovák gépkocsiexport 2,3 százaléka került a kínai piacra, az idei év első hat hónapjában ez az arány már 13,9 százalék volt. Kína ezzel Szlovákia második legnagyobb felvevőpiacává vált Németország után, ahová a szlovák autóexport 16,3 százaléka kerül és megelőzte Franciaországot, amely 13,2 százalékos arányban részesül.

Az elemzés felveti: amennyiben a Kínába irányuló gépkocsikivitel az elmúlt 5 évben stagnál, akkor a szlovák autóexport 2007 óta nem 27, hanem csak 12 százalékkal nőtt volna. Hozzáteszi: Szlovákia az év első hat hónapjában 5,3 milliárd euró értékben exportált gépkocsikat, ez a teljes kivitel egyhatodát tette ki.

A teljes szlovák export az első félévben 30,6 milliárd eurót ért el, abban a gépkocsikivitel mellett a képernyők, projektorok és televízió-készülékek (az export 8,2 százaléka), valamint az olajipari termékek (az export 4,4 százaléka) kivitele részesült a legnagyobb arányban.

A szlovák kivitel legnagyobb hányada (84 százalék) 2012 első félévében is az EU-tagországok felvevőpiacaira került. Az ország EU-s kereskedelmi partnerei közül export terén Németország (a teljes export 21,3 százaléka) volt az első helyen, majd Csehország (13,8 százalék) és Lengyelország (7,5 százalék) következett. A nem EU-s piacok közül a kivitel legnagyobb hányada (3,8 százalék) Oroszországba irányult, amely már nem sokkal előzi meg a felzárkózó Kínát, ahová a szlovák export 3 százaléka került az első félévben.