2023 március 21

Egyre sebesebben nő India gazdasága

Növekedés

A statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy a 2017/18-es pénzügyi év második negyedében éves összehasonlításban 6,3 százalékkal bővült az 1,25 milliárd lakost számláló India hazai összterméke (GDP). Az első negyedévben csak 5,7 százalékos volt a növekedés, ami az utóbbi három év legrosszabb adata volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

A folyó pénzügyi év második negyedére a Reuters által megkérdezett elemzők átlagban 6,4 százalékos növekedést vártak. Július-szeptemberben a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje a feldolgozóipar volt, amelynek tevékenysége 7 százalékkal bővült. A közüzemi szolgáltatások – áram, víz és gáz – 7,5 százalékkal, a kereskedelem, a szállodaipar, a közlekedés és a távközlés 9,9 százalékkal nőtt – közölte a statisztikai hivatal elnöke.

Zavaró tényezők

A világ legnagyobb gazdaságai közül Indiánál csak Kína gazdasága nőtt erősebb, 6,8 százalékos ütemben július-szeptemberben, de 2015 közepétől az idei első negyedévig India volt az első helyezett. A tavaly novemberben váratlanul bejelentett és végrehajtott demonetizáció – a két legnagyobb címletű bankjegy, az 500 és az 1000 rúpiás érvénytelenítése és a forgalomból történő kivonása – kedvezőtlen hatást gyakorolt a gazdaságra a készpénzforgalom befagyása miatt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Még nagyobb zavart okozott azonban az új adórendszer bevezetése. Kisvállalkozások millióit érintette kedvezőtlenül, hogy Indiában július 1-jén bevezették a szolgáltatások és áruk egységes fogyasztási adóját (GST), amellyel felváltották a számtalan országos és helyi adót.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő november közepén, közel 14 éve először javította India államadósságának besorolását arra hivatkozva, hogy a gazdasági és intézményi reformok folyamatos előrehaladása erősíti az indiai gazdaság növekedési poteciálját. A Moody,s arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 6,7 százalékkal, a következőben pedig 7,5 százalékkal gyarapodik India hazai összterméke.