2023 március 21

Egyiptom elutasítja az IMF gyorskölcsönét

A miniszter kijelentette, hogy a kormány abból a megfontolásból hozta meg ezt a döntést, hogy az ilyen sürgősségi gyorskölcsön kockázatokat hozhat létre a nemzetgazdaság számára, hozzátéve, hogy az egyiptomi gazdaság a felépülés és a stabilitás felé halad.

Hegazy azt is kijelentette, hogy az egyiptomi kormány befejezte a reformokra alapuló gazdasági és szociális program előkészítését, megjegyezve, hogy IMF-tagként Egyiptomnak joga van ahhoz, hogy az alaptól az ország által befizetett hozzájárulás 300 %-át kitevő kölcsönt vegyen igénybe, ami kb. 4,8 milliárd dollárt tesz ki.

Egyiptom jelenleg az IMF 4,8 milliárd dolláros mentő kölcsönének megszerzéséért küzd, hogy túlélje a 2011. eleji, Hoszni Mubarak elnök megbuktatását eredményező politikai zavargások óta tartó kétévnyi zűrzavar és bizonytalanság által keltett súlyos pénzügyi válságot.

A Hesham Qandil miniszterelnök által vezetett egyiptomi kabinet megpróbál minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy könnyítsen a gyengélkedő gazdaság helyzetén, miközben a költségvetési hiány a 2012-2013-as pénzügyi évben várhatóan eléri a 26,74 milliárd USD-t.