2023 március 23

Egyedül dolgozni nem is olyan rossz?

Ahhoz, hogy jobban megértsük a független munkaerő jelentését, és hogy mi motiválja azokat, akik így dolgoznak, a McKinsey 8000 európai és egyesült államokbeli embert kérdezett meg kutatásában. A megkérdezettek elmúlt egy évi jövedelmére, a szakmai elégedettségére és törekvéseire voltak kíváncsiak.

Mi az eredmény?

Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy akár 162 millió ember Európában és az USA-ban, vagy máshogy fogalmazva a munkaképes korú népesség 20-30 százaléka valamilyen formában önálló munkában vesz részt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”100″]

Míg demográfiailag változatos az eredmény, a független munkavállalók négy szegmensbe illenek: szabad ügynökök, akik az önálló munkát választják, és abból kapják elsődleges jövedelmüket; alkalmi keresők, akik alkalmi munkákkal egészítik ki keresetüket; a vonakodók, akik a független munkából élnek, de a hagyományos munkahelyeket részesítik előnyben, és végül azok, akik szükségből csinálják kiegészítésként.

Főnökkel vagy nélküle?

Azok, akik maguk választották a függetlenedést, nagyobb örömmel végzik munkájukat, szemben azokkal, akik ezt szükségből teszik. Ez a megállapítás különböző országokban is megállja a helyét, a korosztályt, jövedelmi szintet és iskolázottságot is figyelembe véve.

A szabad ügynökök magasabb fokú elégedettséget jelentettek a munkájuk különböző területein, mint akik hagyományos munkát végeznek saját akaratukból, ami azt jelenti, hogy sokan többre értékelik a saját feltételeik szerinti munkavégzés nem jövedelmi előnyeit.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Más is lehet a hajtóerő

A független munka rohamosan fejlődik, mivel a digitális platformok a hatékony munkaerőpiac széles skáláját tudják lefedni, megkönnyítve ezzel a közvetlen vagy akár a valós idejű összeköttetést az ügyfelek és a munkavállalók között.

Ma a megkérdezett független munkavállalók csupán 15 százaléka használ valamilyen digitális platformot, hogy munkát találjon, de az úgynevezett igény szerinti gazdaság hihetetlen gyorsasággal növekszik.

Bár ez a digitális átalakulás éppen kibontakozik, számos más erő is szolgálhat üzemanyagként a növekedéshez. Ilyen például a rengeteg hagyományos munkahelyen dolgozó ember, akik függetlenedni szeretnének, a munkanélküliek és az inaktív népesség, akik dolgozni akarnak, valamint a megnövekedett kereslet a független szolgáltatásokra, mind a fogyasztók, mind pedig a szervezetek részéről.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”99″]

Egy új lehetőség

Számos kézzelfogható gazdasági előnye lehet a független munkaerő növekvő előfordulásának. Ilyen a munkaerő-piaci részvétel, ami lehetőséget ad a munkanélkülieknek, vagy a termelékenység növekedésének.

A fogyasztók és a szervezetek profitálhatnak a nagyobb rendelkezésre álló szolgáltatásból, és ezek jobban megfelelhetnek az igényeiknek. A digitális platformok felerősíthetik ezeket az előnyöket.

Még néhány kulcsfontosságú kihívással azonban foglalkozni kell. Az olyan kérdések, mint az előnyök, jövedelembiztonság és a képzések teret biztosítanak a politikai döntéshozóknak, a feltalálóknak és az új közvetítőknek, hogy megoldásokat találjanak.

Az önálló vállalkozóknak és a hagyományos munkahelyen dolgozóknak nagyobb együttműködésre van szükségük a karrierjük szempontjából, ahogy a digitális technológiák egyre jobban átformálják a munka világát.