2023 március 23

Egy ország, ahol betiltották a legnépszerűbb videójátékokat

Teljes tilalom

Az érintett 34 számítógépes játékot ezentúl tilos lesz behozni és terjeszteni a közép-ázsiai országban – írta a BBC News. A hatóságok szerint a játékokat „az erőszak és a pornográfia népszerűsítésére lehet felhasználni, továbbá fenyegetést jelenthetnek a biztonságra, a társadalmi és a politikai stabilitásra”.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Az illetékesek továbbá aggódnak amiatt, hogy a játékok megzavarhatják „a polgári békét, valamint az etnikumok közötti és a vallások közötti harmóniát”. Ezen kívül szerintük fennáll a veszélye az „Üzbegisztánnal kapcsolatos hamis információk terjesztésének, valamint a történelmi, kulturális és spirituális értékek elferdítésének”.

Sok híres játék az indexen

A mostani döntés a helyi kormány azon intézkedéseinek sorába tartozik, amelyek célja, hogy távol tartsák a fiatalokat az „ártalmasnak” ítélt hatásoktól. Az illetékes kormánybizottság által jóváhagyott tiltólistára egyebek között lövöldözős, horror- és erotikus videojátékok került fel.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A tiltott játékok közé tartoznak az olyan globális bestsellerek, mint a Grand Theft Auto: San Andreas (GTA), a Call of Duty: Black Ops, a Silent Hill, a Resident Evil, a Mortal Kombat, valamint a Doom, és az olyan ártatlannak tűnő játékok, mint a híres The Sims sorozat is fennakadt a rostán. A közösségi portálokon a felhasználók egy része „ostobának” nevezte a döntést, amelyet mások ugyanakkor örömmel üdvözöltek.