2023 január 29

Egy egyszerű trükk, amivel növelheted a kreativitásodat

Akár a saját kreativitásodat, akár a csapatodét szeretnéd növelni tele van az internet kutatásokra alapozó tanácsokkal: kezd a brainstormingot kínos történetek mesélésével; játszd el, hogy valaki más vagy; menj el futni stb…

Azonban akármennyi ötlet is létezik, kevés annyira egyszerű és kellemes, mint amit egy kínai kutatócsapat fedezett fel nemrég: főzz magadnak egy jó csésze teát.

Egy bögre kreativitás

Hogy megvizsgálják a tea kreativitásra gyakorolt hatását, a kutatók ötven diákot toboroztak, akiknek kreativitást igénylő feladatokat adtak, például hogy építsenek valamit építőkockákból vagy keressenek találó nevet egy leveses helynek. A résztvevők egyik felének a feladatok előtt adtak egy csésze teát, a másik felének pedig csak egy bögre meleg vizet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

És hogy mi történt, amikor független szakértők összehasonlították a két csoport eredményeit? A feladat típusától függetlenül azok, akik teáztak kreatívabb megoldásokkal álltak elő. Ahogy az Inc. is írja, nem ez az első kutatás, ami arra jut, hogy a tea növeli a mentális teljesítményt, de ez az első bizonyíték arra, hogy konkrétan a kreativitásnak is jót tesz.

Az kérdés marad azonban, hogy pontosan hogyan is tesz minket innovatívvá egy csésze Earl Grey. Elképzelhető, hogy a titok egyszerűen az ital relaxáló hatásában rejlik, mindenesetre a trükk annyira egyszerű, hogy nyugodtan kipróbálhatjuk anélkül is, hogy meg kellene értetünk hogyan is működik.

Van még valami

Nem vagy egy nagy teaivó? Ha az óra délután ötöt mutat és már nem kell autóba ülnöd aznap, érdemes lehet megpróbálkozni egy-két sörrel is. A teával ellentétben persze nem ígérjük, hogy nincsenek negatív mellékhatásai, de a tudomány szerint pár pohárka sör is növelheti a kreativitást.