2024 május 26

Draghi a kockázatok erősödéséről

Az EKB kormányzótanácsa csütörtöki ülését követően, amelyen nem változtattak a 0,75 százalékos irányadó euróövezeti kamatszinten – az EKB elnöke romló növekedési kilátásokról és a gazdasági növekedést fenyegető kockázatok erősödéséről, valamint az EKB kötvényvásárlásáról beszélt. Határozottan kijelentette, hogy az euró végleges és visszavonhatatlan, a feszültségek enyhítése érdekében pedig az EKB kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez. Hangsúlyozta, hogy a kötvényvásárlásokkal az EKB árstabilitási mandátuma értelmében jár el. Az EKB MOT (Monetary Outright Transactions) közvetlen monetáris tranzakciók keretében tervez kötvényvásárlásokat végrehajtani. Vásárlásai összegkorlátozás nélkül, elsősorban 1 és 3 év közötti lejáratokra irányulnak majd. A tőkepiacokon az EKB a privát intézményekkel azonos feltételekkel vesz részt.

 A kötvényvásárlások megkezdéséről, folytatásáról és leállításáról az EKB saját hatáskörében dönt. A közvetlen kötvényvásárlási akciókra az euróövezeti mentőalapoknak készen kell állniuk és meg kell keresni a módját az IMF részvételének is – mondta Mario Draghi. Az EKB előrejelzése szerint az euróövezeti infláció 2 százalék felett marad 2012-ben de 2 százalék alatt lesz 2013-ban. Az inflációs kockázat visszafogott és főként az energiaáraknak és közvetett adóknak tulajdonítható. Mario Draghi szerint az euróövezeti növekedés vontatottan halad, az üzleti hangulatot a pénzpiaci feszültségek és növekvő bizonytalanság terhelik meg. A pénzpiaci feszültség növekedése fokozza a gazdasági növekedési és inflációs kockázatokat. A gazdasági mutatók gyenge gazdasági aktivitásra utalnak az év hátralévő részében. A költségvetési hiánycsökkentési erőfeszítések és a magas munkanélküliség hátráltatja a gazdasági növekedést, csakúgy, mint a világgazdasági növekedés lassulása. Az EKB lefelé módosította GDP-előrejelzését: 2012-ben a GDP 0,6 százalék és 0,2 százalék közötti csökkenését várja, 2013-ban pedig 0,4 százalék csökkenés és 1,4 százalék növekedés közöttit.

A gazdasági növekedési kockázatok nem enyhülnek, elsősorban a pénzpiaci feszültségek miatt. A kockázatokat hatékony intézkedésekkel kell csillapítani. A fenntartható növekedés megalapozásához többek között munkaerőpiaci reformokra is szükség van. Mario Draghi hangsúlyozta, hogy az európai országoknak el kell kötelezniük magukat a strukturális átalakítások folytatása mellett.