2024 július 19

Diákhitel – a gazdasági elemzők játékszere

A két héttel ezelőtti bejegyzésben már érintettem a legfontosabb szabályokat, most pedig rendszerezve is láthatjátok, mire kell figyelni a Diákhitellel kapcsolatban.

Ki igényelheti a Diákhitel 1-et?

Magyarországon felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonyt létesítő személy igényelheti, ha 40. áletévüket életévét nem töltötte be. Diákhitel 2-őt csak önköltséges képzésben részt vevő hallgató igényelhet, képzési formától függetlenül.

Mikor igényelhetem a hitelt?

A dömping szeptember 15-ig lezajlott, de december 15-ig még bármikor igényelhető. Ebben az esetben a félév kezdetéig visszamenőleg hozzá lehet jutni a kölcsön összegéhez. Fontos, hogy a hitel minden hónap 15. napjáig igényelhető. Ebben az esetben már a következő hónapban indul a folyósítás.

Mit kell tennem, ha eldöntöttem, igénylem a hitelt?

Az igénylés legkényelmesebb módja a Diákhitel Direkt online felületének használata. Ezen kívül az igénylés történhet a kiemelt postákon, bankfiókokban vagy a takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mekkora összeg felvételére vagyok jogosult?

A Diákhitel 1 esetében tetszőleges összeg igényelhető, de az egy félévben felvehető maximális összeg 250.000 Ft. Diákhitel 2-nél az igényelhető összeg az önköltséges képzés képzési díjával megegyező összeg. Ebben az esetben a hitel közvetlenül a felsőoktatási intézménynek kerül utalásra.

Mikor kell megkezdeni a törlesztést?

A tanulmányok végét követő negyedik hónap első napján. Azoknak, akik a 40. életévüket betöltötték, nekik a 40. év betöltését követő negyedik hónap első napján.

Mennyit kell törleszteni havonta?

Ez természetesn függ a felvett összegtől és a munkajövedelemtől is. Jelenleg alapesetben a számítási mód a következő: a mindenkori minimálbér éves összegének 6 százalékát kell évente törleszteni. Később, ha a jövedelem meghaladja a minimálbért, akkor az adott jövedelem 6 százalékának 1/12-ed részét kel törleszteni havonta. A harmadik évtől ebbe az összegbe már beleszámítanak a prémiumok és egyéb jövedelmek is, így a törlesztő részlet emelkedhet.

Megszorultam, mi lesz most a törlesztéssel?

A törlesztőrészletek összegét összesen 36 hónapon keresztül mérsékelni lehet. Fontos azonban, hogy ebben az esetben a hitel futamideje megnövekszik!

Akár elő is törleszthetek?

Persze. Költségek nélkül, korlátlan számban van lehetőség az előtörlesztésre. Az előtörlesztés során bármekkora összeget befizethetünk. Az előtörlesztés azért is kifejezetten előnyös, mert azzal közvetlenül a tőketartozás csökkenthető, így annak későbbi kamatai is mérséklődnek. Ez elsősorban azoknál fontos, akik jelentős tőketartozással rendelkeznek.

Mennyi kamatot számítanak fel az egyes hiteltípusoknál?

A Diákhitel 1 változó kamatozású, kormányrendeletben meghatározott mértékű, jelenleg 4,9 %. A Diákhitel 2 kamata szintén változó, államilag támogatott, mértéke 2%.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy melyek azok a foglalkoztatási területek, ahol viszonylag könnyen vissza lehet majd fizetni a munkába  állás után a hitelt. Az összehasonlításhoz a fizetesek.hu oldal adataira támaszkodtam.

Könnyű szerrel

Vannak olyan foglalkoztatási területek, ahol nem kell aggódnunk attól, hogy az összefoglalóban ismertetett törlesztő részleteket hogyan tudjuk visszafizetni. Véletlenszerűen összeválogatott listán toronymagasan a közgazdasági elemző végzett, hiszen a portál adatai szerint ilyen végzettséggel bruttó 394.124 Ft kereshető.

Megéri felvenni a hitelt az informatikus programozóknak is (379.483 Ft-os bruttóval ők végeztek a második helyen) és az elemzéseket nem végző közgazdászoknak is (297.150 Ft-os brtuttrró fizetés mellett).

Régóta előkelő helyen végeznek a mérnökök is. Én most a gépészmérnökök fizetését néztem meg: ők átlag bruttó 339.635 forinthoz jutnak hozzá, melyből a törlesztőrészlet még abszolút könnyen kitermelhető. Hasonló a helyzet a jogászokkal is. Bár ők nem rendelkeznek általában irodával és jellemzően állami szerveknél vagy nagy cégeknél dolgoznak (ahol a nem vezető beosztású személyek kevesebb pénzt kapnak) 324.293 Ft-os bruttóval még ők is bevállalhatják a hitelt.

Vért izzadva

Látni kell, hogy vannak olyan szegmensek is, ahol a törlesztés már nem ilyen könnyű. A legnehezebb talán az általam kiszemelt foglalkozások közül az állami szektorban dolgozó referenseknek van. A tipikusan vidéki helyi önkormányzatoknál dolgozó személyek bruttó fizetése a fizetesek.hu oldal adatai szerint 219.893 Ft. Az ebből készhez kapott összeg nagy részét a megélhetésre kell fordítani, így esetükben a Diákhitel felvétele valóban veszélyes.

Kockázatokkal jár a középiskolai tanárok egyetemi éveik alatt történő eladósodása is. Az ő bruttó 250.266 Ft-os fizetésük még mindig nem megnyugtató, sok esetben kérdéses lehet a visszafizetés számukra is.

Nehéz helyzetben lehetnek az orvosok is, hiszen bruttó 311.626 Ft-os fizetésükkel igazából egyik csoportba sem helyezhetők el könnyedén. Természetesen az orvosok esetén is jelentős különbségek lehetnek a szakterületek között, és területi alapon is meghatározó különbségek lehetnek, így számukra még nehezebb a tervezés.

Szabadbölcsész vagyok, velem mi lesz?

Ha hitelt vettél fel, érdemes körbenézned neked is a fizetésekről szóló statisztikák között. A bejegyzéssel az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmeteket: egy nagyobb hitel felvételekor érdemes átgondolni a jövőbeli jövedelmi viszonyaitokat is. Természetesen nincs csodafegyver, és a fizetések között is hatalmas eltérések lehetnek. A tervezés viszont mindenképpen hasznos.