Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Demjánék csak a kolozsvári telket akarták

Pászkány Árpád a Polus Real Estate srl. társaság igazgatójának keddi közleményére válaszolt. A társaságban 13 százalékos részesedéssel rendelkező kolozsvári üzletember az MTI-nek elmondta, a Polus Real Estate srl. – melyben offshore cégeken keresztül Demján Sándor magyarországi üzletember 77, Nyúl Sándor pedig 10 százalékos részesedéssel rendelkezik – már évekkel ezelőtt „kibukott a jogaiból” a Cartierul Tineretului Cluj srl. társaságban.

A Polus ugyanis annak árán került be 49 százalékos részesedéssel az 51 százalékkal bíró kolozsvári önkormányzat mellé a Cartierul Tineretului Cluj srl. társaságba, hogy egy másik szerződésben vállalta: saját költségen felépít 187 szociális lakást Kolozsvár határában. E lakások építése azonban el sem kezdődött.

Pászkány szerint kiváltották az ingatlanprojekt építési engedélyeit, „de jött 2008 vége, amikor Demján Sándor meg Nyúl Sándor eldöntötték, hogy ez a projekt nem lesz megvalósítva” – fogalmazott az üzletember.

Hozzátette, személyesen ellenezte, hogy a többségi tulajdonosok banki hitelgaranciaként használják a 203 hektáros kolozsvári telket, amelyre az ifjúsági negyedet kellett volna felépíteni.

 

Pászkány szerint nem ő, hanem a kolozsvári önkormányzati testület döntött arról, hogy a lakónegyed helyett napelemparkot hoz létre a területen, a Green Energy Napoca srl. társaságban pedig – mellyel a város erre a célra társult – nincsen részesedése.

A kolozsvári üzletember szerint a Polus Real Estate srl. többségi tulajdonosai nem törődtek a kolozsvári beruházással, csak azt várták, hogy leteljen az öt év, amely időszakra a Cartierul Tineretului Cluj srl.-t létrehozták, és megkapják a telek rájuk eső részét.

A mostani megmozdulásuk a kolozsvári üzletember szerint annak tulajdonítható, hogy időközben a társaság többségi tulajdonosa, a kolozsvári önkormányzat törölte a cég statútumából az ötéves időtartamra vonatkozó bejegyzést, így elszállt a telekszerzés reménye.

 

Pászkány Árpád azt is megjegyezte, a Polus Real Estate alapszabálya szerint járt el, amikor kitartott a társaság korábbi igazgatója mellett. Azt ugyanis csak a három tulajdonos egyetértésével lehetett volna leváltani, ő pedig soha nem egyezett bele a leváltásába.

Kedden Csiszér Lajos a Polus Real Estate jelenlegi igazgatója közölte az MTI-vel, a társaság bűnügyi feljelentést tett Sorin Apostu volt polgármester, Pászkány Árpád üzletember, a volt ügyvezető, valamint a kolozsvári önkormányzat ellen. Ezzel párhuzamosan az ifjúsági negyed felépítésére alakult társaság végelszámolási eljárását is elindította.