2023 március 22

Csúnyán letört az arany ára

Hét elején még áprilisi magaslatokon járt az arany ára, a napokban azonban negatív korrekciót láthattunk. Ami még korántsem zárult le. Vajon meddig morzsolódik a nemesfém kurzusa?

Hét elején még a bizonytalanság uralkodott

Az aranypiacon a nemzetközi befektetői hangulat elbizonytalanodásának lehettünk tanúi a hét elején, amit a Donald Trump amerikai elnök körüli belpolitikai bonyodalom, a brit parlamenti választásokra és az EKB döntésére való várakozás indokolt – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: ennek nyomán kedden 1300 dollár közelében jegyezték az arany árát, amire utoljára áprilisban volt példa.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Szerdától azonban negatív korrekció indult – folytatta Varga Zoltán, részint a javuló befektetői hangulat okán, részint a dollár gyengülésének megtorpanása miatt.

Megnyugodtak a kedélyek

Bár a brit belpolitikai helyzet továbbra is bizonytalan, úgy tűnik, ennek csak a font piacán voltak komolyabb következményei. Másutt, nem tapasztalni pánik reakciót. Az EKB kamatdöntő ülésén sem történt semmi, a jegybankárok tartósan berendezkedtek a jelenlegi kamatszintre. Míg Trump esetében túl vagyunk a volt FBI igazgató meghallgatásán, s úgy tűnik a piacok túlárazták a kockázatot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Meddig tart a negatív korrekció?

Az árfolyam szerdán meghatározó ellenállási szintről fordult le, hiszen áprilisban is 1295 dollár közelében torpant meg az emelkedés, és indult negatív korrekciós hullám – hangsúlyozta az elemző.

A grafikon technikai képe alapján az árcsökkenés az 1230-1250 dolláros tartományban érhet véget. Ahol már érdemes lehet ismét a vételi lehetőségeket keresni, amennyiben nem törik le tartósan az emelkedő trendcsatorna alsó trendvonala. Ami 1239 dollárnál, a 200 napos mozgóátlagnál húzódik.

Felül a jelzett ellenállás (1295-1300) áttörése esetén a következő fontos szint 1350 dollárnál adódna – tette hozzá.