2023 december 07

Csökkent az USA gazdasági aktivitása

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az adatok szűkebb körére alapuló előzetes szeptemberi értéke 53,5 pontra, 20 havi csúcsra emelkedett az augusztusi 53,1 pontról. A piac az augusztusival megegyező 53,1 pontot várt szeptemberre is. A szolgáltatóipari BMI szeptemberi előzetes értéke viszont 64,6 pontra, kéthavi mélypontra csökkent a várt 54,7 pont helyett az augusztusi 55,0 pontról, ami 17 havi csúcs volt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI szeptemberi előzetes értéke 54,4 pont lett, alacsonyabb az augusztusi 54,6 pontnál, ami másfél éves csúcs volt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági aktivitás teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. A feldolgozóipari aktivitást az új megrendelések növekedése segítette fel a legutóbb 2019 januárjában tapasztalt magas szintre. Az exportmegrendelések azonban csak szerény mértékben nőttek. Az új megrendelések a szolgáltatóiparban is 18 hónapja a legnagyobb mértékben bővültek.

Itt viszont a külföldi megrendelések növekedtek a leggyorsabb ütemben. „Az amerikai gazdaság jól teljesített a harmadik negyedév utolsó hónapjában, a megrendelések lendületes növekedéséből pedig a termelési teljesítmény és a foglalkoztatás közelgő helyreállására lehet következtetni”- kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. „A felmérés tehát ennyiben a gazdaság harmadik negyedévi talpraállásának egy újabb tanúsítványaként szolgál a második negyedévi visszaesésből” – tette hozzá. Megjegyezte azonban: kérdésessé vált, hogy a járványvédelmi aggályokra való tekintettel a negyedik negyedévben a javulás üteme lépést fog-e tudni tartani a harmadik negyedévivel.

Az elnökválasztással kapcsolatban erősödő bizonytalansági tényezők is lehűtötték az üzleti várakozásokat az elkövetkező évre vonatkozóan, összességében tehát a teljesítményt negatívan befolyásoló kockázati tényezők gyarapodása figyelhető meg.