Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Csökkent az ipari termelésünk

A munkanaphatástól megtisztított index 1,7%-kal emelkedett. A termelés az év első hat hónapjában 1,6%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index júniusban 1,2%-kal nőtt.

Az ipari export az idei év első hat hónapjában 1,4%-kal emelkedett, míg júniusban 0,5%-kal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele júniusban 9,6%-kal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban egyhatod súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 5,8%-kal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január–júniusban 4,1, júniusban 4,5%-kal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai júniusban jelentősen, 8,3%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 júniusában a feldolgozóipar termelése 0,3%-kal, a csekély súlyú bányászaté 12,0%-kal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,8%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

2013 júniusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban regisztráltunk termelésbővülést, a többi alágban 1,4 és 14,8% közötti volumencsökkenést mértünk. A jelentősebb súlyú alágakból az ipari termelés motorja, a feldolgozóipari termelés majdnem egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása 13,7%-kal nőtt. Júniusban a kivitel mellett az iparág hazai eladásai is emelkedtek az alkatrészek iránti megnövekedett kereslet miatt. Az előző havi kétszámjegyű visszaesés után júniusban csupán 4,8%-os csökkenést mértünk a második legnagyobb súlyú alágban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. A rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően, 9,4%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Az iparág 11 alágazatából 9-ben visszaesést regisztráltunk, a legnagyobb mértékben, 42,2%-kal a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás termelése csökkent. Az alacsony bázis is hozzájárult a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártásának kiugró, 23,4%-os emelkedéséhez; az alág fő hajtóereje továbbra is a műanyag-alapanyaggyártás. A többi, közepes súlyú alágban csökkenést mértünk: 7,4%-ot a gép, gépi berendezés gyártásában, 6,1%-ot a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék, valamint 3,8%-ot a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 14,8%-kal a gyógyszergyártás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a külpiaci kereslet erőteljes visszaesése következtében.

2013 júniusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 5,5%-kal csökkent. Az új exportrendelések 7,0%-kal visszaestek, míg az új belföldi rendelések 5,0%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 10,5%-kal haladta meg az előző év júniusát.

2013 első hat hónapjában – 2012 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,8%-os csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,1%-os létszámnövekedés mellett következett be.

2013. január–júniusban Magyarország területi egységei közül az ipari termelés két régióban – Dél-Alföldön (25,1%) és Észak-Magyarországon (3,4%) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 2,0 és 6,5% közötti volumencsökkenést regisztráltunk.