Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Csökkent a cseh autógyárak nyeresége

A Skoda Auto Mladá Boleslav adózott nyeresége 11,8 milliárd koronát tett ki, ami 23 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben – közölte a német Volkswagen konszernhez tartozó legnagyobb cseh autógyár. A kiskocsikat gyártó japán-francia TPCA Kolín 278 millió koronás nyereséget könyvelt el, ami 13 százalékos visszaesés. A harmadik nagy autógyár, a dél-koreai Hyundai Nosovice egyelőre nem hozta nyilvánosságra a hivatalos tavalyi pénzügyi adatait.

A bevételek nőttek

A cseh autóipari szövetség (SAP) kimutatása szerint a csehországi autógyárak tavaly 1,16 millió kocsit gyártottak, ami 3,8 százalékkal kevesebb az előző évinél. Az autógyárak bevételei viszont 2,9 százalékkal 865 milliárd koronára emelkedtek. A kivitel értéke 5 százalékkal 718 milliárd koronára nőtt.

A Skoda tavaly 19,6 millió koronát ruházott be az új modellekbe. A cég jelenleg nyolc új modellen dolgozik. A földgázmeghajtású Skoda Octavia G-Tec nemrégiben került a piacra, s rövidesen a Skoda Yeti Xtreme modellt is piacra dobják. Az Octavia Scout új változata augusztustól lesz kapható.

A TPCA tavalyi beruházásai meghaladták a 16 milliárd koronát, ami a gyártás 2005-ös beindulása óta a legmagasabb összeg. Ennek köszönhető, hogy idén májusban megindult a Toyota Aygo, a Peugeot 108 és a Citroen C1 modellel korszerűsített változatainak gyártása. Az autógyár az idén 210 ezer kiskocsi gyártását tervezi, elsősorban a brit, a francia, a holland, az olasz és a német piacra. A gyártás bővítése miatt az autógyár több száz új alkalmazottat vett fel.