2024 június 18

Csődöt mondanak az orosz bankok?

A Magyarországon is érdekelt orosz bank adózott eredménye 290,3 milliárd rubel (5,14 milliárd dollár) volt tavaly, ami 20 százalékos csökkenés 2013-hoz képest. German Gref pénteken azt mondta, hogy az idei profit a tavalyinak a fele lesz. Egy Szocsiban tartott nemzetközi befektetési fórumon a bankvezető úgy vélte továbbá, hogy összességében meglehetősen stabil az orosz bankszektor, és hogy nincs gond a likviditással. Mindazonáltal nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy rövidtávon kis és közepes, sőt nagybankok jutnak csődbe Oroszországban.

German Gref úgy vélte, hogy az orosz központi bank még az év vége előtt ismét kamatot csökkent, mert lassul a fogyasztói áremelkedés, szerinte az év végén 12-13 százalék lesz az infláció. Az orosz jegybank legközelebb október 30-án dönt a alapkamatról, amely jelenleg 11 százalék.

Oroszországban az idén eddig 600 bázisponttal csökkent az alapkamat, miután december 16-án váratlanul az addigi 10,5 százalékról 17 százalékra emelték, így próbálva megvédeni a rubel árfolyamát, és megfékezni az inflációt.

Az első hét hónapban az orosz bankágazat adózott eredménye 34 milliárd rubel (1 rubel=4,28 forint) volt, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 513 milliárd rubeltől. Az orosz jegybank előrejelzése szerint a bankágazat várhatóan 100 milliárd rubeles profittal fejezi be az idei évet. A bankok tavalyi profitja 590 milliárd rubel, egy évvel korábban 1000 milliárd rubel volt.