2024 április 24

Cséfalvay: közös ügyünk a kohéziós pénzek megtartása

Cséfalvay Zoltán a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon közölte: az új költségvetési időszakban azok a források nőnek, amelyek versenyalapon kerülnek az uniós vállalatokhoz és intézményekhez. Mint mondta, a tapasztalat az, hogy a térségbeli szervezetek kevésbé sikeresek ezeken a pályázatokon, mint nyugati társaik, így a régiós államok együttműködnek egy olyan szabályozás kialakítása érdekében, amely nagyobb esélyt biztosít számukra.

Az idei fórumon szerzett tapasztalatait ismertetve az államtitkár kifejtette: meglepő, hogy a lengyel gazdaság – a növekedés lassulásával párhuzamosan – sokkal jobban érzi az euróövezeti válság hatásait, és a döntéshozók felfigyelnek azokra a problémákra is, amelyek a térségbeli államokat sújtják.

Elmondta: a magyar gazdaság lassulása, recessziós állapota nem annyira meglepő az euróvezeti válság tükrében, hiszen Magyarország egy rendkívül nyitott, erősen exportorientált ország. Lengyelországnak eddig az volt az erőssége, hogy nagyobb a belső piaca – tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előtt a közelgő időszakban álló legfontosabb feladatok között a munkahelyvédelmi akcióterv és a jövő évi költségvetés részleteinek kidolgozását nevezte meg. Hozzátette: nyilvánvaló kérdés ezen felül a növekedés, annak beindítása, illetve a befektetésösztönzés. „Azt látni, hogy a nagy átalakításokon túl van az ország” – fogalmazott az államtitkár.