2024 július 19

Családi vállalkozásból milliárdos biznisz – piacra megy a Rocket Internet

Meglátják a lehetőséget másokban

A 2007-ben Oliver Samwer és két testvére által alapított Rocket Internet elsősorban internetes startupok inkubátoraként szolgál, megalapításukkor befektetőket keresnek számukra, ezt követően pedig különböző háttértevékenységgel segítik a működésüket. A Rocket Internet már meglévő üzleti modelleket vesz át, és viszi azt elsősorban feltörekvő országokba. Olyan cégeket másolnak le, melyek az Egyesült Államokban vagy Kínában már megmutatták, hogy van rájuk igény a piacon, így többek között az eBay, az Amazon, és a Facebook modelljét is átvették.

Az okostelefonokkal szereznének piacot

Jelenleg több, mint 70 cég van a portfolióban, a Rocket Internet célja, hogy Észak-Amerikán és Kínán kívül a világ legnagyobb internetes kereskedelmi cégét hozzák létre, ennek érdekében pedig elsősorban az okostelefonok térnyerését kívánják kihasználni. 5,4 milliárd ember lehet potenciális felhasználó világszerte, azaz mindenképpen van még tér a bővülésre, az elmúlt évek alapján pedig sikerül is kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, átlagosan évi 10 új céget alapítanak.

A Rocket Internet cégeit három fő csoportba lehet sorolni. Az első az internetes kereskedelmi boltok, mint például a lamoda, vagy a Zalora, melyek elsősorban a divat, élelmiszerek és lakberendezési szektorokban tevékenykednek. A második az internetes piactér, ahol az eladók és a vevők között közvetlen kapcsolat is van, ilyen például a taxiszolgáltatással foglalkozó Easy Taxi, vagy a cég leggyorsabban növekvő vállalakozása, a foodpanda ételrendelési platform. A harmadik csoport a pénzügyi technológia, ezek a cégek olyan területeken tevékenykednek, ahol elmaradottabbak a banki szolgáltatások.

Rég volt ekkora kibocsátás Németországban

A Rocket Interneté lesz az idei év legnagyobb tőzsdei kibocsátása Németországban. 32,9 millió új részvényt visznek tőzsdére, ezek 35,5 és 42,5 euró közötti áron kelhetnek el. Amennyiben az ársáv tetején kelnek el a papírok, úgy 1,4 milliárd euró folyhat be a cégbe, szeptember elején még 750 millió volt a terv, már az is meghaladta volna az év második legnagyobb kibocsátását, a Braas Monier júniusi IPO-ját.

A jegyzésgyűjtési időszak mától kezdődően október 7-ig tart, az első kereskedési nap október 9-én lesz a papírokkal. A Rocket Internet részvényei az Entry Standard szegmensbe kerülnek, azaz még nem kerülhetnek be a nagyobb német részvényindexekbe, a cél, hogy a következő másfél-2 éven belül átkerüljenek a Generaly vagy a Pirme Standard alá.