2023 március 23

Centeno: a Brexit lesz 2018 legnagyobb kihívása

Kihívások előtt

„Nagy-Britannia 2018-as uniós kiválása jelenti a legnagyobb aggodalmat az euróövezet számára” – nyilatkozta a CNBC-nek Centeno. „A Brexit kihívás, olyan kihívás amely minden országnak negatív sokkot fog hozni.”

„Minden bizonnyal figyelemmel kell kísérni a Brexit folyamatát, amelyet strukturális reformként is felfoghatunk” – fogalmazott az euróövezetet érintő potenciális kockázatokkal kapcsolatban. Ebben a helyzetben türelemre intette a politkiusokat, mert az országoknak időre van szükségük, hogy alkalmazkodjanak a strukturális változásokhoz.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

Nagy-Britanniában 2016-ban népszavazáson döntöttek az uniós tagság megszüntetéséről és a kilépésről. Azóta azonban a folyamat lassan halad, a kilépési tárgyalásokon több fontos kérdésben sem sikerült megegyezzni. Így az sem ismert még, hogy mekkora sokkot fog okozni a gazdaságok számára.

Mindez azonban nem akaszthatja meg az euróövezet reformját. „A sokkból pozitív megoldásokat is lehet találni, és arra kell törekedni” – mondta a politikus.

Európa előtt tornyosulnak még kihívások: ott a német politikai patthelyzet, amely megoldásra vár, Olaszországban pedig választásokat tartanak. Centeno szerint a holland, majd a francia választások eredménye is megmutatta, hogy lehet európai megoldásokat találni, ezért nem érdemes aggódni.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Új ember az Eurócsoport élén

Mario Centeno portugál pénzügyminisztert december 4-én választották az eurócsoport új elnökévé. Az új elnököt egyszerű többséggel választották meg két és fél évre az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai. A csoportot jelenleg vezető, holland szociáldemokrata Jeroen Dijsselbloem mandátuma 2018. január 13-án jár le, a tisztséget ezután fogja átvenni az utódja.

Szakértők szerint a portugál politikus győzelme „új korszak” kezdetét jelzi az euróövezet számára, és elmozdulást jelenthet a csoportot az utóbbi években uraló megszorításpárti „mantrától”.

Centeno, akinek a minisztersége alatt „modellországgá” vált a válság sújtotta Portugália, kijelentette: célja a konszenzuskeresés lesz ebben a kihívásokkal teli időszakban, és azon fog dolgozni, hogy véget vessenek ennek az Európa számára rendkívül nehéz időszaknak.