2024 július 22

Bukhatja az állami támogatást a Volkswagen

„Miután az úgynevezett tiszta járművek vásárlásához közpénzből utalt támogatás járt, ezt a közpénzt vissza kellene fizetni” – mondta a tárcavezető a BFM hírtelevíziónak a kormányülést követően. A miniszter jelezte: a tárca már vizsgálja, hogy mekkora összegről lehet szó.

„Tudjuk, hogy valamivel kevesebb mint egymillió Volkswagen jármű fut Franciaországban a csalásra lehetőséget adó szoftverrel, és a környezetvédelmi bónusz nem feltétlenül járt mindegyiknek, az a vásárlás évétől függ. Ennek felmérése függvényében fogjuk benyújtani a számlát a Volkswagennek” – tette hozzá.

„Összeírjuk az elmúlt években átutalt bónuszokat és a csalásnak megfelelő mértékben fogjuk kérni a visszatérítéseket” – hangsúlyozta.

A környezetvédelmi miniszter múlt szerdán „az állam és az adófizetők meglopásáról” beszélt annak kapcsán, hogy kiderült, a Volkswagen autógyár csalt bizonyos modelljei károsanyag-kibocsátását illetően.

A legnagyobb európai autógyártó elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóba telepítettek olyan szoftvert, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem. Ebből közel egymillió került forgalomba Franciaországban.