2023 március 20

Budapest Bank Partner-díj

A tápiószőlősi Ferzol Kft. 1990 óta működik, a céget apa és fia, Bíró Ferenc és Bíró Zoltán vezeti. A vállalkozás eleinte szerszámkészítéssel foglalkozott, majd a piaci igények átalakulását, a technológiai fejlődést is figyelembe véve váltott a kft. a lemez alkatrészek gyártására, azok szerelésére, felületkezelésére. Éves nettó árbevétele megközelíti a 4 milliárd forintot. A Partner-díj nyertese számos multinacionális cég beszállítója a társaság, olyanoknak, amelyek a háztartási és kereskedelmi hűtéstechnikai eszközök, fűtéstechnika, elektronika, távközlés, számítástechnika, gépipar, autóipar, mezőgazdaság, és nem utolsósorban a banki szektort kiszolgáló eszközök lemeztermékeinek gyártásában is jelen vannak. A Ferzol alkatrészei megtalálhatóak többek között a bankautomatákban, önkiszolgáló automata pénztárgépekben.

A recesszióban üzleti hatékonyságuk növelését tűzték ki célul, a legmodernebb – a korábbiakhoz képest 240 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtó – lemezvágó berendezések beszerzése révén megduplázták kapacitásukat a gyártási területen. Az alapanyag-felhasználás optimalizálásával pedig lecsökkentették az egy darabra eső hulladékmennyiséget. Emellett felépítettek egy új festőüzemet, mely környezetbarát technológiájú szennyvízkezelő berendezéssel működik. A termelési volumen ennek eredményeként, a korábbi évekhez képest, 40 százalékkal emelkedett.

A közel 260 főt foglalkoztató kft. helyes stratégiáját tükrözi, hogy 2010-ről 2011-re 1 milliárd forinttal növelték éves nettó árbevételüket, majd 2012-ben tovább bővülve elérték a 3,8 milliárdos árbevételt. Mérlegfőösszegük is folyamatosan növekedett az elmúlt években, 2011-ben 2,8 milliárd, majd 2012-ben 4,9 milliárd volt. Ezeket az előremutató fejlesztéseket értékelte a Budapest Bank vezetőiből és külső szakemberekből álló zsűri, amikor a cég pályázatát a 6 legjobb közé sorolta. A hat kiválasztott cégről kisfilm készült, közülük közönségszavazás révén a Ferzol lett a Partner-díj győztese.