2024 május 23

Brüsszel vizsgálja az Apple iPhone és iPad értékesítését

Az EB „vizsgálja a helyzetet és figyelemmel követi a piaci fejleményeket” – írta Antoine Colombani, a testület versenyjogi biztosának szóvivője a Bloomberg kérdésére e-mailben küldött válaszában.

Formális panasz nem érkezett ugyan az ügyben, de „felhívták Brüsszel figyelmét” az Apple értékesítési gyakorlatára – írta a szóvivő. „Közbe fogunk lépni mihelyt versenyellenes magatartásra utaló jeleket tapasztalunk” – tette hozzá.

A New York Times értesülése szerint Brüsszelt számos mobilszolgáltató társaság tájékoztatta az Apple-lel kötött forgalmazási szerződésének részleteiről. Az uniós vizsgálat kizárólag a francia mobilszolgáltatókra terjed ki, de a New York Times értesülése szerint más európai mobilszolgáltatók is érintve lehetnek az ügyben.

Az Orange mobilszolgáltató tulajdonosa a France Telecom SA, valamint Bouygues Telecom SA mobilszolgáltató elzárkózott az értesülés kommentálásától, az Iliad SA mobilszolgáltató pedig nem reagált a Bloomberg hírügynökség megkeresésére.

Az Apple, a világ legnagyobb tőkeértékű technológiai vállalta ellen már folytak vizsgálatok versenyellenes tevékenység miatt. Tavaly a kiadókkal kötött szerződés módosításával zárta le az Apple az ellene e-book árszabási ügyben indított versenyellenes eljárást. Egy hasonló eljárásnak pedig a brit iTunes zeneszám letöltési díjak csökkentésével vetett véget.