2023 december 11

Brexit: megtorpanhat a City fejlődése

Már most készenléti terveken dolgoznak

Lloyd Blankfein a BBC televíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a Goldman Sachs, amely jelenleg 6500 alkalmazottat foglalkoztat londoni befektetési részlegénél, nem tud várni „az utolsó pillanatig” a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások eredményére, ezért már most készenléti terveken dolgozik.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Blankfein nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a Goldman Sachs – a JP Morgan után a második legnagyobb amerikai bankcsoport – hány munkahelyet telepítene át Londonból más pénzügyi központokba, de felfedte, hogy a cég már több európai várossal tárgyalt, és „számos helyszínen” vizsgálja irodahálózatának bővítési lehetőségeit.

A héten a JP Morgan közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba. Daniel Pinto, a JP Morgan befektetési üzletágának elnöke kijelentette: a cégnek a Brexit-tárgyalások lezárulásának másnapjától készen kell állnia a működésre az új körülmények között.

Több száz munkahelyt érinthet

Jamie Dimon, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója már a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás előtt kijelentette, hogy a cég akár négyezer londoni munkahelye is veszélybe kerülhet. A JP Morgan londoni központjában jelenleg 16 ezren dolgoznak, de a ház csak az egyike a Cityben megtelepült óriási pénzügyi munkaadóknak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A City pénzügyi szolgáltatási központja közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat foglalkoztat – többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális riválisnak tartott Frankfurtban összesen laknak. Az utóbbi időszakban más nagy bankcsoportok is jelezték, hogy a brit EU-tagság megszűnésére készülve terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba.

A Deutsche Bank a minap szintén négyezer citybeli állás áttelepítését helyezte kilátásba; ez a cég londoni alkalmazotti állományának a fele. A londoni pénzügyi szolgáltatók elsősorban attól tartanak, hogy a brit EU-tagság megszűnése után elveszíthetik az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket.

Lefulladhat a fejlődés

A Goldman Sachs vezérigazgatója a pénteki BBC-interjúban kijelentette: a Brexit-tárgyalásoknak nagyon nagy a tétje, „hatalmas gazdaságok hosszú távú stabilitásáról és több százmillió ember megélhetéséről, óriási összegű hazai össztermékekről (GDP) van szó”. Blankfein szerint éppen ezért legalább „pár évnyi” időszakot kellene biztosítani a kilépési tárgyalások 2019 tavaszára tervezett lezárása után a majdani megállapodásban foglaltak gyakorlati megvalósítására.

Ha ez az átmeneti időszak elmarad, akkor a Goldman Sachs és a többi hasonló méretű nagybank munkahelyek és tevékenységi körök áttelepítésére kényszerülhet Londonból. A Goldman Sachs vezérigazgatója szerint nem valószínű, hogy a londoni City pénzügyi központjában az utóbbi évtizedekben végbement fejlődés teljes mértékben visszafordulna, de a fejlődés „lefulladhat” a Brexit-folyamat miatt. Londoni pénzügyi elemzők is borúlátóan ítélik meg a Brexit várható hatásait a Cityre.

Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint például a legrosszabb Brexit-forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna. A ház szerint ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.