2024 június 14

Bővítette ócsai gyárát a Bio-Fungi

A bővítéssel a cég termelőkapacitása 50 százalékkal, a dolgozók létszáma több mint 30-cal nőtt. A banki közlemény szerint a 2012-ben megkezdett, mintegy 900 millió forint összértékű beruházás megvalósulását az önerő mellett jelentős állami támogatás, valamint a K&H által nyújtott hatéves futamidejű beruházási hitel tette lehetővé. Tájékoztatásuk szerint a Magyarországon egyedülálló, holland technológiával készült gombaházat idén tavasztól használják. A bővítéssel a korábbi nyolc gombatermesztő helyiség mellé négy új épült a gombafarmon belül, és kialakítottak hűtő-, csomagoló és a szállítmányozást kiszolgáló egységeket.

A közleményben kiemelik: a magyarországi kertészeti ágazaton belül is jelentős bővítés lehetővé teszi a megnövekedett keresletnek megfelelő, szezontól független, folyamatos gombatermesztést és -szedést. Az exportpiac és a kiskereskedelmi láncok által elvárt minőségi követelményeknek csak a modern termesztési technológiát használó cégek tudnak megfelelni, így a beruházás különös jelentőséggel bír – idézi a közlemény Mutsy Árpádot, a Bio-Fungi Kft. ügyvezető igazgatóját.

A Bio-Fungi Kft. tavalyi mérlege 4,7 milliárd forint nettó árbevétel mellett 611 millió forint mérleg szerinti eredményt mutat. A cég 2011-ben 3,5 milliárd forint árbevételt és 206 millió forint adózott nyereséget ért el. A dolgozók létszáma 162. A közlemény szerint jelenleg Magyarországon évi 25 ezer tonna csiperkét, 2300 tonna laskagombát és mintegy 10-20 tonna shiitakét termesztenek. Ennek 40-45 százaléka export, Magyarország az európai termelésből csupán két százalékkal részesedik.

Az Európai Unió gombapiaca 2010-ben meghaladta az egymillió tonnát, és a zöldségek-gyümölcsök közül a gomba az egyik, amelyet Magyarország export színvonalon tud előállítani. Az ágazatban rejlő gazdasági potenciált mutatja, hogy számtalan ágazati tanulmány és a legfrissebb szakmai állásfoglalások szerint a magyar gombatermesztés öt év alatt 50-70 ezer tonnára bővíthető, miközben az ágazatban foglalkoztatottak száma is 8-10 ezer főre emelkedne a jelenlegi 3-5 ezerről. A termelési érték így elérheti az évi 35-40 milliárd forintot a jelenlegi 12-13 milliárd forinttal szemben – olvasható a közleményben.