2024 július 23

Borús idők jönnek az építőiparban?

Átmeneti a javulás

Az év első felére jellemző havi öt-hatszázzal szemben augusztusban csak 258 építőipari vállalkozás szűnt meg. „A szabadságolási szezon miatt augusztusban mindig kevesebb eljárást zár le a cégbíróság, de az idei kilengés a szezonálisnál nagyobbnak bizonyult” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Az igazgató szerint a megszűnési ráta javulása átmeneti: nagyon sok a folyamatban levő cégbírósági eljárás, és közöttük rekordszámban vannak olyanok, amelyek minden bizonnyal az érintett társaságok megszűnéséhez vezetnek.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”32″]

Tavaly 7116 felszámolási, végelszámolási és kényszertörlési eljárás indult az ágazatban, 1800-zal több, mint egy évvel korábban. Ezek szinte biztosan az érintett cégek törlésével végződnek, ám nem biztos, hogy még az idei évben lezárulnak. Az idei év első felében is sok, 4338 megszűnéshez vezető eljárás indult az ágazatban, így borítékolható, hogy a magas megszűnési ráta szeptemberben visszatér és tartósan meg is marad – legalább 2016 közepéig.

Visszaesik a dinamika

A háttérben az áll, hogy az építőipari ágazat teljesítménye a 2014-es felfutás után idén megtorpant, sőt visszaesik. A tavalyi nekirugaszkodás nem érte el a magasépítésben érdekelt legkisebb cégeket, az ágazati kibocsátás dinamikája ugyanis elsősorban az EU-s támogatásokkal finanszírozott mélyépítési munkáknak volt köszönhető.

„Ami a kisebb cégeken segíthetne, az a lakásépítés és a felújítási piac fellendülése lehetne. Ennek vannak is jelei, de az igazán kedvező fordulatra még várni kell” – mondja az Opten igazgatója.

Az ágazat szétaprózott tulajdonosi szerkezetét mutatja az is, hogy az építőiparon belül a működő cégek mintegy fele, 25 ezer vállalkozás „épületek építésével” foglalkozik főtevékenységként. Számuk évente 5 százalékkal apad, összesített adózott eredményük pedig a 2014-es fellendülés idején is csökkent. A szektor fejlődése földrajzi értelemben is kiegyensúlyozatlan, sőt a regionális eltérések egyre erősödnek: az újonnan bejegyzett társaságok 41 százaléka budapesti székhelyű.

Vannak pozitívumok

Tóth Tamás szerint ugyanakkor kedvező jelenség, hogy a megszűnések között fokozatosan mérséklődik a felszámolások súlya: míg 2013 második negyedévében az összes törlés 77 százalékát felszámolási eljárás előzte meg, 2015 azonos időszakában arányuk már csak 44 százalék volt.

„Ez egyértelműen mutatja, hogy az építőiparban csökken a lánctartozások száma. Hátradőlni még nem lehet, de már ritkább jelenség, hogy amikor egy közepes méretű cég bedől, sok kisebb társaságot ránt magával” – mondja az Opten igazgatója. Erre utal az is, hogy rendületlenül csökken a frissen indított felszámolási eljárások száma: tavaly az első félévben még 1324 társaságot vontak felszámolás alá, idén viszont már csak 781 jutott erre a sorsra ugyanebben az időszakban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Augusztusban a szezonalitásnak megfelelően visszaesett az újonnan alapított vállalkozások száma is: összesen 182 társaságot jegyzett be a cégbíróság az ágazatban. Az Opten szerint az érték szeptemberben visszatér a – sokéves átlaghoz képest alacsony – 250 körüli szintre.