2024 április 24

Bizakodhatnak a juhtartók

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség „Bemutató mintatelep díját” azok a juhtartó gazdaságok kaphatják, amelyek példamutató és eredményes tevékenységükkel költségtakarékos technológiák alkalmazása mellett vállalják, hogy telepük bemutatásával segítenek más gazdálkodóknak. A VM közleményében idézi Czerván Györgyöt, aki kiemelte: az európai és a világpiacon megfigyelhető a juhok iránti keresletnövekedés, ez kedvezően érintheti a hazai juhtartó gazdaságokat. Szólt arról is, hogy az európai uniós Közös Agrárpolitika 2014 utáni időszakában is megmaradnak a juhágazatot érintő, termeléshez kötött támogatások. Ezzel együtt a nemzeti agrárpolitika 2014 után is prioritásként kezeli az állattenyésztési ágazat támogatását – fűzte hozzá.

A jelenleg mintegy 1,2 milliós juhállomány 85 százalékát egyéni gazdaságokban tartják nyilván, a magyar állattartók közel 900 ezer anyajuhot tartanak. Czerván György a közleményben hangsúlyozta: a VM jelentősen megemelte az állattenyésztési ágazatok nemzeti forrásait. Az idén 1,6 milliárd forinttal több pénzhez jutnak a gazdálkodók az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatásokból: a 2012-ben tervezett 6,5 milliárd forintos keretet a kormány 8,1 milliárdra emeli. További segítség, hogy az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására is 400 millió forinttal több forráshoz jutnak a gazdák.

Az állattartókat érintő további intézkedések közül Czerván György kiemelte: az év elején elindult a Kérődző Szerkezetátalakítási Program, amelynek köszönhetően a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására a juh- és húsmarhatartók évi csaknem 13 milliárd forinthoz juthatnak.