Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Biometrikus kártyát tesztelnek Európában

Kényelmesebb

Dél-Afrika után Bulgária az első európai ország, ahol a Mastercard ezt az innovatív technológiát tesztelte. A résztvevőket arra kérték, hogy osszák meg tapasztalataikat a technológiáról, és arról, mennyire volt könnyű a használata.

93 százalék kényelmesebbnek találta a biometrikus kártya használatát a hagyományos PIN kódos fizetéshez képest. A résztvevők 95 százaléka ezt a technológiát biztonságosabbnak találta, mint a sima chipes kártyát. Ha elérhető lenne, a résztvevők több mint 90 százaléka nagy valószínűséggel hozzáadná a biometrikus funkciót jelenlegi kártyájához.

Az eredmények arra is rámutattak, hogy ezt az új kártyatípust szupermarketekben, éttermekben és kávézókban, kiskereskedéseknél, valamint benzinkutaknál használnák leggyakrabban. A megkérdezettek nagy többsége a biometrikus kártyát az egyérintéses funkcióval is szívesen használná.

Biztonságos és gyors

„Az UniCredit Bulbank vezető bankként tartják számon az innovációk területén is, ezt most újra bebizonyítottuk azzal, hogy Európa első bankjaként teszteltük a biometrikus kártyákat. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy felhasználóinknak innovatív, kényelmes, ugyanakkor biztonságos fizetési megoldásokat nyújtsunk. A biometria, mint az azonosítás egyik formája, nem csak pénzügyi szektorban, de az élet összes területén jelentős hatással bír” –  mondta Levon Hampartzoumian, az UniCredit Bulbank vezérigazgatója, és igazgatótanácsának elnöke.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„A fogyasztók számára a biztonság a legfontosabb, és a hitelesítéshez használt biometrikus technológia tagadhatatlanul a legmagasabb fokú biztonságot kínálja, így ez a kibocsátók számára kulcsfontosságú funkciót biztosít. A bolgár tesztelők egyértelművé tették, hogy előnyt jelent ez az innovatív technológia, a teszt időszak pedig lehetőséget ad arra, hogy gyorsan és biztonságosan fizethessenek” – mondta Artur Turemka, a Mastercard Balkáni térségéért felelős főigazgatója.

Hogyan működik

A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztráció során egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz.

Bolti vásárlás esetében a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik – amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.