2023 szeptember 22

Bevettek minket a szaúdiak atomprogramjukba

Hatalmas elismerés

A dokumentum aláírásakor Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: a magyar nukleáris szakemberek és az ipar nagy szakmai elismerése, hogy részt vehetnek a szaúdi atomenergetikai programban. Egy ország nukleáris iparának alapját a képzett humán erőforrás jelenléte adja – emelte ki.

Magyarország évek óta nagy hangsúlyt helyez az atomenergia bevezetését tervező országok szakmai segítésére, ami elsősorban a harmincéves üzemeltetési tapasztalat és ötvenéves oktatási, kutatás-fejlesztési gyakorlat átadását jelenti – fejtette ki Seszták Miklós.

Sok lehetőség van előttünk

A közlemény szerint Magyarország nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy Szaúd-Arábia a jelentős nukleáris iparral rendelkező beszállító országok – Franciaország, Kína, Dél-Korea és az Oroszországi Föderáció – mellett Magyarországgal is atomenergetikai együttműködést kezdeményezett 2012-ben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területén a tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére, képzési programok, közös kutatócsoportok szervezésére és műszaki segítségnyújtásra.

Egy vegyesvállalatról is megállapodtak

A Szaúd-Arábiai Királysággal kötött megállapodás, a makrogazdasági stabilitás fenntartását és a gazdasági növekedést serkentő, 2011-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának mérföldköve, amely számos új területen való együttműködés számára nyithat utat – emelte ki a közleményben az NFM.

Ismertetik azt is, hogy a látogatás alkalmával az MVM OVIT Zrt. vegyesvállalat alapításáról szóló megállapodást írt alá a szaúdi Arabian International Company acélszerkezet-gyártó társasággal. Az együttműködés lehetővé teszi a cégek számára, hogy a jövőben elindulhassanak a helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken.