2024 június 21

Betilthatják a burkát Németországban

A pártszövetség tartományi belügyminisztereinek Berlini nyilatkozat nevű, pénteken elfogadandó állásfoglalásának tervezete szerint a burkaviselést meg kell tiltani a közintézményekben, az oktatási intézményekben és a bíróságokon, valamint minden helyen, illetve helyzetben, ahol, illetve amelyben elengedhetetlen az arc megmutatása, például határátkelőkön, közúti ellenőrzések alkalmával és tüntetéseken.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

A ZDF szerint a nyilatkozat másik fő új eleme az, hogy a közveszélyesként számon tartott iszlamistákat kötelezzék nyomkövetésre alkalmas elektronikus lábperec viselésére.

A tervezetben az is szerepel, hogy kezdődjék diskurzus a menedékkérőknek járó juttatásokról. Az nem világos, hogy a pártszövetség milyen lehetőséget lát a csökkentésre – jegyezte meg beszámolójában a ZDF, rámutatva, hogy a menedékkérők juttatásait egy alkotmánybírósági döntés alapján a létminimumhoz igazítják.

Összedugják fejüket a belügyminiszterek

A nyilatkozat összeállítását a szeptemberi helyi törvényhozási választásra készülő berlini és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi CDU-s belügyminiszter kezdeményezte. A burka viselésének teljes körű betiltását javasolták, de ezt a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere alkotmányossági aggályokra hivatkozva elutasította.

Javasolták a kettős állampolgárság intézményének korlátozását is, de ezt a szövetségi belügyminiszter és a CDU/CSU-val szövetségi szinten együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD) is elvetették. Ez az elem nem is szerepel a ZDF által ismertetett nyilatkozattervezetben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az úgynevezett belügyminiszteri konferencia (IMK) – a tartományi belügyminiszterek állandó egyeztető fóruma, amelynek ülésein a szövetségi belügyminiszter is részt vesz – CDU/CSU-s tagjai a nyilatkozatban azokat a kezdeményezéseket foglalják össze, amelyek megvalósítását elengedhetetlennek tartják a júliusban elkövetett véres politikai bűncselekmények – a würzburgi és ansbachi, menedékkérők által elkövetett iszlamista hátterű merénylet és a tettes idegenellenes, rasszista meggyőződésének tulajdonított müncheni vérengzés – miatt.

A ZDF szerint a javaslatok között szerepel a szövetségi és tartományi rendőri szervek létszámának növelése 15 ezer fővel és a Bundeswehr – a német hadsereg – belföldi bevetési lehetőségének szélesítése is.

Az IMK csütörtök este kétnapos tanácskozást kezd.