2024 április 19

Beleköphet a levesbe a CECE!

Megtréfálhatja ma délután a pesti parkett szereplőit a bécsi tőzsde által menedzselt, cseh, lengyel és magyar részvényeket tömörítő CECE eurós index, melynek a mai piaczárás után lépnek életbe az új súlyai.  A hazai blue chipek közül az OTP, a Mol és a Richter reprezentációja is csökken, mégpedig oly annyira, hogy a magyar piac részaránya bő 1 százalékponttal esik. Ráadásul jövő héten a BUX-index súlyai is felülvizsgálatra kerülnek, október 3-tól lesznek érvényesek az új súlyok, emiatt a következő kereskedési napokon lehetnek kilengések az árfolyamban.

Itthon nincs nagy népszerűsége a CECE indexnek, de a londoni, varsói intézményi szereplők közül számosan ezt a benchmarkot követik a régiós piacon – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, hozzátéve: emiatt arra lehet számítani, hogy a mai kereskedés záró szakaszában megnő a forgalom és a nyugdíjalapok, hedge fundok eladnak a csökkenő súlyú papírokból, hogy az új arányokhoz igazítsák a portfóliót.

Az OTP és a Mol esetében jelentősebb (mínusz 12,5 százalékos), míg a Richter esetében kisebb (mínusz 7,5 százalékos) súlyváltozásról van szó – mondta Kemény Gábor, a Concorde elemzője, hozzátéve: említést érdemel még, hogy az Erste Prágában forgó részvényének súlya 17 százalékkal csökken. Azt nehéz megmondani, hogy mekkora az a vagyontömeg, melynek portfóliókezelői  ezt követik benchmarkként, de például az egyik, a CECE eurós indexet követő ETF (Lyxor ETF Eastern Europe) teljes eszközállománya mintegy 370 millió euró. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az alapok számára a benchmark pontos követése az előírás, vagyis azzal lehet számolni, hogy az utolsó pillanatig kivárnak a portfólió új súlyokhoz igazításával, ami okozhat némi izgalmat az érintett papírok piacán a mai kereskedés záró szakaszában.