2023 január 29

Balog: marad az alacsony kamat

Itt minden szép és jó

Balog Ádám szerdán Bécsben a Euromoney konferencián egy, a monetáris politikáról szóló panelbeszélgetésen kiemelte: az eszközvásárlási program visszavágása még nyitott téma, és bár felvet néhány kérdést, és az MNB folyamatosan elemzi a helyzetet, de nem hat közvetlenül Magyarországra.

Hangsúlyozta, hogy a magyar monetáris politikát elsősorban a fundamentális folyamatok határozzák meg: a reálgazdasági folyamatok tartósan alacsony kamatkörnyezetet indokolnak, amit támogat a külső, alacsonyan maradó kamatkörnyezet is. Ezenkívül stabilitási szempontból a makroökonómiai mutatók jók, az ország jó befektetési célpont, a forint árfolyama pedig stabil volt az utóbbi egy évben.

Nincs deflációs veszély

Az MNB alelnöke szólt arról is, hogy Magyarországon az alacsony infláció ellenére sincs deflációs veszély. Hozzáfűzte: a magyar gazdaságot továbbra is a termelő kapacitások optimálistól elmaradó kihasználtsága jellemzi, a kibocsátási rés változatlanul negatív.

Az MNB alelnöke szerint Magyarország versenyképessége megfelelő: a jó infrastruktúra, a szabályozási környezet, a képzett és a viszonylag olcsó munkaerő, valamint a kormány által kiépített ösztönző rendszer jó alapot teremt arra, hogy a nőjenek a külföldi működőtőke-befektetések. Balog Ádám hozzáfűzte: a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelésére kell koncentrálni a következő években.

Arra a kérdésre, hogy az MNB függetlenebb-e, mint 10 éve volt, az alelnök kifejtette: épp annyira független mint egy évtizede. Hangsúlyozta, hogy az MNB integrálta a pénzügyi felügyeletet, ami újabb feladatokat, felelősségeket jelent.