2023 január 29

Az Unióban igen, a hazai környezetben nem bíznak a kkv-k

A javulás azzal magyarázható, hogy nagymértékben növekedett a benyújtott uniós pályázatok aránya, és a vevőkkel kapcsolatban is bizakodóbbak lettek a vállalkozások, miközben a gazdaságpolitikával és a közterhek változásával kapcsolatos várakozások nem romlottak tovább. A pozitív tendencia minden ágazatban megfigyelhető, azonban jelentősebb bizalomnövekedés az agrárcégeknél tapasztalható.

Javuló várakozások

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index értéke az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után újra 5 ponttal emelkedett. Az index így jelenleg -13 ponton áll, ami a félévvel ezelőtti eredmény mellett az elmúlt három év második legmagasabb értéke.

jó rossz 121227„A várakozások javulása annak köszönhető, hogy a vállalkozások jövőbe vetett bizalmát meghatározó 10 részindex közül a legtöbb stagnált vagy növekedett. Ezen belül is az uniós pályázatok megítélése és a vevőkkel kapcsolatos várakozások javultak nagyobb mértékben, míg a gazdaságpolitika és a közterhek megítélése az elmúlt negyedév nagy visszaesését követően nem romlott tovább” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Bíznak az Unióban

Az uniós forrásokkal kapcsolatos javulás hátterében az áll, hogy közel 36%-kal nőtt az elmúlt egy évben átlagosan benyújtott pályázatok száma, valamint 5 százalékponttal nőtt azoknak a cégeknek az aránya, akik olyan pályázati lehetőséget találnak, amely komolyan érdekelheti a céget. „A növekedés összefügghet a tavalyi évben Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével, aminek következtében újra megnyíltak az Európai Bizottság által befagyasztott uniós források” – magyarázta a kkv szakértő.

A vevőkkel kapcsolatos várakozások is javulni tudtak, ami azért lényeges, mert a vállalkozások helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatok a legfontosabbak. Az erősödés annak köszönhető, hogy jelenleg átlagosan 28 munkanapos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest. Pozitív tendencia a folytatást illetően, hogy nyár közepén a belső fogyasztás is túljutott a mélyponton, és folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom.

Romlottak a gazdaságpolitikai várakozások

Míg az elmúlt negyedévben a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások nagymértékű romlása miatt csökkent az index, most ez a két tényező stagnált. Továbbra is a vállalkozások közel fele (49%) várja a közterhek növekedését, ugyanakkor csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek nagyobb mértékű közteher növekedést prognosztizálnak. Mindezek mellett a vállalkozások 27%-a véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája inkább vállalkozásbarát lesz, ami 4 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest.

Az ágazatok közül a mezőgazdasági cégek bizalma fordult a leginkább pozitív irányba, míg a kereskedelmi szektorban nem látható számottevő változás. A várakozások javulása minden árbevétel kategóriában megfigyelhető. Helyzetüket tekintve szokásos módon a középvállalkozások a legoptimistábbak, várakozásaik már a pozitív tartomány körül mozognak (-1 pont), azonban a mikrovállalkozások továbbra sem látják olyan derűsen a jövőjüket.