2023 december 08

Az Oracle is lecsapna a TikTokra

A Financial Times című brit üzleti napilap hétfőn azt írta, hogy az Oracle előzetes tárgyalásokat folytat a TikTok kínai tulajdonosával, és komolyan fontolgatja a fiatalok körében igen népszerű videómegosztó szolgáltatás tulajdon- és üzemeltetési jogának megszerzését az Egyesült Államokra, Kanadára, Ausztráliára és Új-Zélandra vonatkozóan. A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti.

Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon. Az Oracle együttműködik több olyan amerikai befektetővel, amelynek már van részesedése a ByteDance csoportban, köztük a General Atlantic-kel és a Sequoia Capital-lel. A ByteDance és a TikTok annyit közölt, hogy nincs mondanivalója az ügyben, az Oracle pedig elutasította a lapértesülés kommentálását. A Reuters hírügynökség pár napja arról számolt be, hogy a Twitter mikroblog-szolgáltató is megkörnyékezte a kínai tulajdonost, és előzetes tárgyalásokat folytattak a TikTok amerikai ágának felvásárlásáról. Ezzel együtt továbbra is a Microsoft amerikai technológiai óriásvállalat az esélyes befutó.

A Financial Times úgy tudja, a Microsoft már nemcsak az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland iránt érdeklődik, hanem komolyan fontolgatja, hogy ajánlatot tesz a TikTok globális ágára. Az amerikai vállalat különösen Európa és India iránt érdeklődik, ám a DyteDance az eredetileg meghatározott négy ország mellett nem akar mástól megválni.

Nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva Donald Trump amerikai elnök augusztus 6-án írta alá azt a rendeletet, amelynek alapján szeptember 20-tól megtiltanak amerikai személyeknek és vállalatoknak mindenfajta tranzakciót a TikTok anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat üzenetküldő szolgáltatást működtető Tencent kínai internetes óriással. A 45 napos határidőt a múlt héten 90 napra tolta ki az elnök.