2023 március 21

Az Opus bevásárolta magát egy erőműbe

72,62 százalékos tulajdonrészt vettek meg

Közös vállalatot alapított a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által indított Status Energy Magántőkealap és a prágai központú EPH. A felek által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. szerződést kötött a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékos tulajdonrészének megvásárlására az eladó német RWE Power és EnBW-csoportokkal.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

A tranzakció lezárásához az hatáskörrel rendelkező versenyjogi hatóságok felügyeleti eljárása, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulása is szükséges. Az értékesítés az erőműben lévő állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartja.

A legnagyobb széntüzelésű erőműről van szó

Az ügylettel Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

A visontai hazánk legnagyobb széntüzelésű erőműve, fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. A 960 megawatt összteljesítményű létesítmény hosszú távú működtetése nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű: Magyarország villamosenergia-felhasználásának mintegy 14 százalékát állítják itt elő, miközben az erőmű exportigényeket is képes kielégíteni.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Észak-Magyarország közel 1 milliárd tonnás lignitvagyona megfelelő hátteret biztosít a társaság kiszámítható működéséhez, illetve a jövőbeli fejlesztési tervekhez. A visontai telep egyes blokkjai már fölgázzal, illetve biomasszával működnek, azonban a bizonyos területeken akár 40 éves technológiákat alkalmazó erőmű jelentős felújítást igényel. A magyar-cseh partnerek ennek ismeretében döntöttek a közös befektetés mellett.

A Mátrai Erőmű Zrt. a térség legnagyobb munkaadója; bányáiban és üzemeiben több mint kétezer munkavállalót foglalkoztat. A többségi tulajdonos a jövőben is nagy hangsúlyt kíván helyezni a munkahelyek megőrzésére, valamint a folyamatos, kétoldalú munkavállalói párbeszédre.

 A vételárat nem árulták el

Az Opus-csoport vállalati stratégiája alapján az ipar, nehézipar, mezőgazdaság és a média területére koncentrálja működését. Jövőbeli befektetési során nagyobb hangsúllyal keresi azokat az akvizíciós célpontokat, amelyek az energiatermelés és az energiakereskedelem területén közvetlen, vagy közvetett módon hozzájárulnak a társaság vagyonának növeléséhez, illetve nehézipari és energetikai divíziójának erősítéséhez.

A csütörtökön bejelentett tranzakcióval – az ügylet jogi zárását követően – 22 évvel a társaság privatizációját követően újra többségbe kerül a magyar tulajdon a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatban. A vételárat és az egyéb feltételeket a felek üzleti titokként kezelik.