2024 június 14

Az IMF bízik a kínai gazdaságban

Changyong Rhee, az IMF ázsiai és csendes-óceáni részlegének igazgatója egy manilai gazdasági konferencián szerdán azt mondta, hogy Kína hazai összterméke (GDP) „jóval hét százalékot meghaladó ütemben” fog bővülni jövőre.

Rhee szavai arra utalnak, hogy a valutaalap az októberben esedékes kínai országjelentésében a júliusban jelzett 7,1 százaléknál nagyobb növekedést fog prognosztizálni. Az IMF azt várja, hogy a kínai GDP az idén 7,4 százalékkal emelkedik, míg a pekingi kormány 7,5 százalékra becsüli a növekedés ütemét.

A szakértők többsége szerint a kilátásokat tekintve az ingatlanpiaci konjunktúra gyors lehűlése jelenti a legnagyobb kockázatot, mert ez lehúzza a kapcsolódó iparágakat, az üvegipart, az acélipart, a cementipart és a háztartási berendezések gyártását is. Rhee szerint azonban messze nem fenyeget az ingatlanpiac összeomlása, inkább fokozatos alkalmazkodásról van szó.

„Kínának számos eszköz áll rendelkezésére, hogy jóval 7 százalék fölött tartsa a növekedés ütemét” – mondta. Hozzátette: a kínai gazdaság esetleges lelassulása amúgy sem pusztán kockázati tényező, minthogy ez versenyképesebbé teszi a többi ázsiai országot Kínával szemben, és növeli tőkevonzó képességüket.