2024 április 16

Az európaiak versenyt akarnak

A megkérdezettek 78 százaléka szerint az utasoknak csak előnye származna a verseny élénküléséből.

Az Eurobarométer által készített felmérés szerint az európaiak kevesebb mint fele (46 százalék) elégedett hazája vasúthálózatával, noha az elégedettek aránya nőtt 1997 óta (akkor 41 százalék volt). Az elégedettek aránya Finnországban a legmagasabb (67 százalék), és Bulgáriában a legalacsonyabb (18 százalék). Közép- és Délkelet-Európa tagállamaiban (Csehország, Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária és Görögország) az elégedettség általában véve alacsony.

Az Európai Bizottság által hétfőn nyilvánosságra hozott adatok alapján a piac megnyitása számos kedvező hatással járna az európaiak többsége szerint. A válaszadók 72 százaléka úgy vélte, csökkennének a jegyárak, 71 százalék szerint javulna a vonatokon nyújtott szolgáltatások színvonala, 70 százalék szerint a vonatok kényelmesebbek és tisztábbak lennének. A válaszadók 68 százalékának az a véleménye, hogy sűrűbbek lennének a járatok, 66 százalék szerint pontosabbak lennének a vonatok, 63 százalék szerint javulna a vasúttársaságok irányítása, 62 százalék pedig úgy ítélte meg, a piac megnyitása révén több állomást és szakaszt lehetne kiszolgálni.

Abszolút többségben vannak, akik úgy vélik, hogy a verseny fokozása a vasúti ágazatban előnyös lenne az egyes érdekeltek számára. A megkérdezettek 78 százaléka szerint az utasok, 68 százaléka szerint a magán vasúttársaságok, 55 százaléka szerint pedig a vasúti alkalmazottak is előnyöket élveznének.

Az uniós polgárok 70 százaléka reméli, hogy a verseny nyomán a fapados légitársaságok mintájára a vasúti ágazatban is megjelennek a kifejezetten olcsó szolgáltatások, 43 százaléka pedig abban bízik, hogy a vonatok prémium szolgáltatásokat (étkezés, filmek, újságok stb.) kínálnak majd. Az európaiak csaknem kétharmada (65 százalék) továbbá azt szeretné, ha többféle jegyvásárlási mód közül választhatna (például internetes és telefonos vásárlás, vagy a vonaton való jegyváltás).

Az Európai Bizottság a következő hónapokban el kívánja fogadni az úgynevezett negyedik vasúti csomagot: az abban szereplő intézkedések célja a belföldi vasúti személyszállítási piac megnyitása a verseny előtt (az Európai Vasúti Ügynökség szerepének megerősítése révén), az újonnan kifejlesztett gördülőállomány piacra jutásának felgyorsítása, valamint a vasúti infrastruktúra irányításának javítása.