2024 április 19

Az észt pénzügyminiszter szerint még rosszabb is jöhet a görögöknél

„Nem láttam még megszorításokat Európában” – mondta a pénzügyminiszter a London School of Economics egyetemen tartott előadásában.

Mint mondta, még Görögország esetében – ahol a gazdaság nehéz helyzetben van – sem tapasztaltak az emberek valódi megszorításokat, és fizetés- és nyugdíjcsökkentést kell elfogadniuk, ha azt akarják, hogy fenntarthatóvá váljon a gazdaságuk. Úgy fogalmazott: a görög emberek keményen dolgoznak, de a munkájuk nem olyan produktív, mint amilyenre az életszínvonalukból következtetni lehetne. Az észt háztartások korábban sokkal nagyobb bevételcsökkenést szenvedtek el, mint ami Görögországban jelenleg történik – tette hozzá.

Észtország gazdasága korábban súlyos visszaesést szenvedett el azt követően, hogy a kormány jelentős strukturális reformokat és költségvetési megszorításokat hajtott végre. Az intézkedésekre azért volt szükség, mivel az amerikai pénzpiaci válság kirobbanásával párhuzamosan a balti államoknak kipukkadt egy ingatlanpiaci buborék.

Az észt kormány akkor egy Nemzetközi Valtuaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás keretében 10 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket, növelte a nyugdíjkorhatárt és visszafogta a szociális kiadásokat. A korrekciós időszak mélypontján, 2009-ben 14 százalékkal esett vissza éves szinten az észt GDP.

Azóta folyamatosan erősödött a balti állam gazdasága és 2011-ben már 8,3 százalékkal nőtt az észt GDP.

Észtország 2012. január elsején csatlakozott az euróövezethez.