Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Az egész világot figyelmeztette az IMF vezére

Rosszabbak lesznek a számok

Az IMF jövő héten publikálásra kerülő világgazdasági előrejelzéséről szólva Christine Lagarde jelezte, hogy „az idei növekedés valószínűleg gyengébb lesz a tavalyinál és ehhez képest csak mérsékelten gyorsul 2016-ban”. A jó hír azonban az – tette hozzá -, hogy mérsékelt fellendülés várható a fejlett régiókban, míg kevésbé jó az, hogy a fejlődő régiókban viszont immár sorban az ötödik éve lassul a növekedés üteme.

„Összességében csalódást keltő és egyenlőtlen lesz a globális növekedés” – foglalta össze.

Egészséges átalakulás

A növekedési kilátásokat az „átalakulás hatásai” befolyásolják – fejtette ki az IMF vezérigazgatója -, mindenekelőtt Kína átállása egy új növekedési modellre, valamint az Egyesült Államok monetáris politikájának a „normalizálódása”. Ezek lesznek azok a fő tényezők, melyeknek a hatása egyrészt végiggyűrűzik a világon, másrészt valamilyen módon „vissza is üt rá” – mondta.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hangsúlyozta azonban, hogy alapjában véve „szükséges és egészséges” átalakulásról van szó. „Jót tesz Kínának, jót tesz az Egyesült Államoknak és jót tesz az egész világnak” – szögezte le. A kihívás tulajdonképpen az átalakulás hatékony kezelésében és zökkenőmentessé tételében rejlik – mutatott rá.

Kihívások előtt

Az átalakulás hathatós kezeléséhez azonban gazdaságpolitikai megújulásra van szükség – hívta fel a figyelmet Christine Lagarde. Szükség van a kereslet növekedését támogató, a pénzügyi stabilitás felett őrködő és strukturális reformokra törekvő gazdaságpolitikára, mégpedig minden késlekedés nélkül, a döntéshozók proaktív részvételével – hangsúlyozta. „Ez most mindennél fontosabb” – fogalmazott -, csakúgy, mint a nemzetközi együttműködés szorosabbra fűzése.

„Az előttünk álló kihívások nagy részének kollektív természetére való tekintettel – mint például a klímaváltozás, a világkereskedelem, illetve a globális pénzügyi rendszer stabilitása – a nemzetközi együttműködés szorosabbá tétele sokkal sürgetőbb szükségszerűséggé vált, mint valaha volt” – mondta.

A Nemzetközi Valutaalap a jövőben tevékenységével és gazdaságpolitikai ajánlásaival is elsősorban ebben az átalakulási folyamatban kívánja támogatni tagjait – jelentette be a Council of the Americas üzleti szervezet előtt tartott beszédében az IMF vezérigazgatója.