2024 június 24

Az átláthatóságot követeli meg az Európai Unió

Amennyiben a tervezet elfogadásra kerül, a közepes méretű cégeknek is részletes információkat kellene szolgáltatniuk minden országban tevékenységük főbb sarokszámairól.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Nekik kéne beszámolni

A tervezett módosítás alapján az alábbi vállalatok lennének kötelesek országonkénti beszámolót készíteni:

Azok az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatcsoportok, amely az alábbi feltételekből legalább kettőt teljesítenek; konszolidált nettó árbevételük meghaladja a 40 millió eurót, bruttó mérlegfőösszegük a 20 millió eurót, vagy munkavállalóik száma a 250 főt. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Rajtuk kívül azoknak az EU-n kívüli székhelyű anyavállalat által irányított, az EU-ban bejegyzett leányvállalatok, amelyeknek konszolidált nettó árbevétele meghaladja a 40 millió eurót.

Ezért fontos

Így a társaságoknak nem csupán az EU tagállamokban folytatott, hanem globális tevékenységükről kellene adatot szolgáltatniuk a jövőben. Az EU megítélése szerint az Irányelv módosítása költséghatékony módon javítaná az adózás globális átláthatóságát, továbbá lehetővé tenné a kormányok és a multinacionális vállalatok elszámoltathatóságát.

A témában további részleteket olvashat Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adópartnerének legfrissebb összefoglalójában. Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése lenne, örömmel állunk rendelkezésére.

Ettől félnek igazán
A cégek várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 10 pontot csökkent, ennek ellenére továbbra is a pozitív tartományban van, jelenleg 1 ponton áll. A hangulatromlás hátterében az áll, hogy a kkv-k növekvő vállalati hitelkamatokra és közterhekre számítanak a következő egy évben.