2023 február 05

Az aranybika kimúlt. Mi jöhet utána?

A kérdés megválaszolására több dolgot érdemes fontolóra venni – mondta Soós Róbert, az FxLoop elemzője.

bika_medve_flickrJó eséllyel feneket fogott a kurzus

Kiemelkedő helyen a tengerentúli részvénypiac teljesítménye áll. A legnagyobb befektetési bankok 2014-re további menetelést jósolnak az S&P 500 indexnek, a szórás nagyjából 1850-2100 pont között van. Amennyiben megvalósul ez a forgatókönyv, akkor nem lesz nagyobb tőkeátcsoportosítás, és így biztonsági menedék keresés sem a befektetők körében.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az amerikai gazdaság és munkaerőpiac fokozatos erősödésével, tovább nőhet a befektetők kockázati étvágya. A Fed pedig egyre inkább visszavonja az extra likviditást, mely korábban többek között az arany árfolyamát is az egekbe repítette.

Ezen gondolatok természetesen nem új keletűek, így java részt be is vannak árazva az arany árfolyamába. Éppen ezért nem érdemes túl pesszimistának lenni, és vakon hinni a 6-700 dolláros célárfolyamoknak.

300 dolláros lehet az idei sáv

Grafikonelemzés alapján sem érdemes túl nagy téteket tenni már az arany esésére, hiszen a válságot követő évek emelkedésének (680-1920 $/uncia) több mint a felét korrigálta eddig az árfolyam. Mivel a nagybefektetők java része korábban kitárazott, a kisbefektetők pozíciói pedig nem annyira lényegesek az árfolyam irányának a szempontjából, így a legvalószínűbb forgatókönyv alapján, gyenge évet zárhat az arany.

A szakember véleménye szerint az idei éven belül egy plusz-mínusz 15 százalékos ingadozásra érdemes felkészülni, ami azt jelenti, hogy nagyobb felpattanás esetén (akár 1300 $/unica felett) érdemes short (eladási) beszállókat keresni, ugyanígy, egy további esést követően (1000 $/uncia környékén) pedig óvatos longokat (vételeket).