Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Az arany felugrott a gyenge GDP adatra

 

ARANYVÉLEMÉNY A COMEX februári határidős arannyal szerdán az 1661,60 és 1685,20 közötti sávban kereskedtek. Az arany a napot 1676 körül végzi, amely figyelemreméltó emelkedés. Aranygrafikonok. Magyar aranyárak forintban.

A COMEX aranyár 13 dolláros újabb emelkedéssel reagált az USA negyedik negyedéves gyenge GDP adatára, de a FED kommentárja is kedvező volt a sárga fém számára.

ARANYVÉLEMÉNY

A COMEX februári határidős arannyal szerdán az 1661,60 és 1685,20 közötti sávban kereskedtek. Az arany a napot 1676 körül végzi, amely figyelemreméltó emelkedés. Az Currency: usdUSÁ-ban 13 órakor közzétették, hogy a negyedik negyedéves – éves szintre átszámított – GDP 0,1 %-kot csökkent (a 3. negyedév 3,1 % volt, míg a közgazdászok által várt adat 1,1 % volt). Hideg zuhanyként érte a részvénybefektetőket, hogy a gazdaság mégsem bővült a feltételezett mértékben. Ehhez járult az este közzétett FED FOMC dokumentum, amely barátságos kijelentésekkel szolgált. Így a befektetők azonnal zárták aranyshortjaikat illetve új long pozíciókat nyitottak, remélve az örök mantra,  a központi bank monetáris könnyítésének minél hosszabb fennmaradását, amely az aranyár alapvető mozgatója.

Ez volt az elmúlt három évben az első GDP csökkenő adat, amely negatív volta az arany biztonsági tartalékként történő kezelését erősítette.

A  FED Nyílt Piaci Tanácsa kétnapos ülése végén közzétett közleménye szerint a központi bank a gazdasági növekedés érdekében fenntartja a QE programot és tovább vásárolja  a kormányzati kötvényeket. Ez azt jelenti, hogy a FED pénzpolitikája változatlan marad. Emellett a kereskedők a korai jelzéseit keresték annak, hogy a FED vajon mikor hagyja abba az ultralaza pénzpolitikát, de ennek befejezésére vonatkozó utalás nincs a közleményben. A FED bejelentette, hogy decemberben tovább növekedett a mérlegfőösszege, amint vásárolta az amerikai kincstárjegyeket, a korábban  felvásárolt kötvények készletének növelésével. Ebben a hónapban is 85 milliárd dollárt dobott a piacra, amivel lenyomta  a hosszú távú kamatokat, segítve a gazdaságot. A különlegesen alacsony kamatokat pedig mindaddig fenntartják, amíg a munkanélküliség 6.5 % felett van és az infláció 2,5 % alatt marad.

Az aranyat segítette az közel-keleti hír, hogy 5 év után először Szíriában izraeli harci gépek Damaszkusz külvárosában egy tudományos kutató központot bombáztak. Ezt a hírt független forrásból nem erősítették meg. Azonban amerikai hivatalos helyről is megerősítették, hogy izraeli harci gépek egy feltehetően fegyvereket szállító, Libanon felé tartó tehergépkocsi konvojt támadtak meg Szíriában.

Ezek a hírek aláhúzták az arany biztonsági tartalék minősítését.

Emellett azCurrency: eur eurózóna fogyasztói bizalom indexe januárban változatlanul 23,9 -en maradt. Az euró deviza folytatta emelkedését a dollárral szemben, tekintettel a gyengébb amerikai GDP adatra.

Külső piacként a NYMEX WTI kőolaj ára 98,08 USD/hordó értékre, 0,51 dollárral emelkedett, ami segítette az aranyár növekedését. Könnyen lehet, hogy rövidesen a 100 dollárt is elérheti.

 

 

Aranyártáblázat

Napi aranygrafikon

Heti aranygrafikon

Havi aranygrafikon

EUR/USD devizapáros alakulása

A grafikon szerint az euró értéke emelkedett a dollárhoz képest.