2024 április 13

Az álláskeresés jövője – amerre a meredek trendek mutatnak

A számítástechnikai felhőről

„A számítási felhő (angolul „cloud computing”) a számítástechnika egyik legújabb fogalma. Alapjában véve azt jelenti, hogy olyan állományokkal és programokkal dolgozunk, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, hanem az interneten, egy ismeretlen helyen vannak, valahol a „felhőben”. A következő lépés az, hogy az adatokat feldolgozó nagy alkalmazások is az interneten vannak, a saját eszközön csak egy kis terjedelmű, ún. kliens-alkalmazás fut. ” – írja a Wikipédia. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy adatainkat a könnyebb hozzáférhetőség szempontjából már nem a PC-n, hanem egy távoli eszközön tároljuk. Így bárhonnan és bármikor elérhetővé válik.

Az álláskeresési paradigmaváltás

A változás már úton van, csak még nem vesszük észre. A valóság az, hogy a felhős technológiák szinte észrevétlenül a hagyományos önéletrajz végét jelentik. Ahogy a felhasználók egyre többen helyezik bizalmukat a felhő alapú technológiákba, amelyeken keresztül mindennapi életüket szervezik, vagy kapcsolati hálójukat működtetik, úgy fogják ezek az információk végérvényesen kiváltani a hagyományos önéletrajzokat.

Nem kérdés, hogy a leendő munkáltatók már ma is összehasonlítják az önéletrajzban szereplő adatokat azokkal az információkkal, amelyek a pályázóról a felhőben keringenek (például a facebookon), mint ahogy az is elkerülhetetlen, hogy a klasszikus önéletrajzot végül valamilyen online profil váltsa fel. Az olyan internetes oldalak, mint a LinkedIn, a BeKnown és a CV&More már jelentős előrelépést tettek olyan online profilok létrehozásában, amelyek összekapcsolják a pályázót az egyes álláslehetőségekkel anélkül, hogy a folyamat elején szükség lenne a tradicionális papír alapú önéletrajzra.

A web2 a munkaerőpiac minden frontján hozott változásokat

A jelentkezői oldalról erősödött az aktivitás. A hirdetésekre beadott pályázatokon túl egyre fontosabb a láthatóság, azaz a web 2 felületeken önmagunk, mint márka megjelenítése. Ez módot ad a munkáltatóknak arra, hogy megtaláljanak bennünket akkor is, ha nem pályázunk.

A munkáltatók aktívan használják a web 2-es felületeket, az utóbbi év tapasztalatai szerint nem elsősorban a keresési fázisra, hanem a kiválasztási fázis során az alkalmasnak bizonyuló jelöltek leellenőrzésére.

A CareerBuilder portál szerint a HR döntéshozók 53%-a használja a közösségi hálót saját és leendő munkavállalóinak ellenőrzése céljából, és 40 %-val már előfordult, hogy egy-egy jelöltet a közösségi portálokra feltöltött tartalma miatt (szöveg, kép) nem alkalmazott. –mondja Marton Krisztina, a CV&More HR szakértője.

A trendszerű átfordulás

A hagyományos önéletrajztól az online profil irányába történő elmozdulás óriási lehetőséget teremt mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára a kiválasztási és felvételi procedúra fejlesztésére. A pályázók sokkal átfogóbb képet adhatnak képességeikről, a bennük rejlő lehetőségekről, korábbi teljesítményeikről, míg a munkáltatók elkerülhetik, hogy bedőljenek egy ügyesen megírt önéletrajznak, vagy egy alkalmas pályázó anyaga elsikkadjon a tucatnyi hasonló között. Az online szakmai profil olyan lehetőséget teremt a megfelelő pályázó és a munkaadó egymásra találásában, amelyet a hagyományos önéletrajz soha nem tudna biztosítani.

A USA Today szerint kb az önéletrajzok 35%-a feltűnő hazugságokat tartalmaz a képzettségekről, tapasztalatokról, és állás-specifikus készségekről. Ezért jobbak a profilok. Sokkal nehezebb a jelöltnek online profilban valótlant állítani, mint az önéletrajzban. Jó példa erre, hogy amíg az önéletrajzban azt olvassuk, hogy középszintű angol nyelvtudás, addig az online profilban akár egy angolul elmondott videó minden kétséget szétoszlat, konkrét és objektív – illusztrálja az önéletrajz és a szakmai profil közötti különbséget Marton Krisztina.

Hozzáteszi, a kiválasztást végző döntéshozók saját bevallásuk szerint sokkal szívesebben nyitnak meg egy profilt, mint egy hagyományos CV-t. A hagyományos CV-kkel tapasztalt hiányosságokon túl a profil küldése még a megnyitása előtt árulkodik a küldőjéről: a döntéshozók rögtön pozitívan megkülönböztetik ezeket, látatlanban innovatívabbnak, kreatívabbnak és motiváltabbnak gondolják küldőiket, mint a hagyományos CV-vel pályázókat.

A jövő önéletrajza

A jövő önéletrajza a hagyományos önéletrajzok tömörségét megőrizve képes megmutatni a jelölt tapasztalatát, teljesítményét, potenciálját, összetettségét, annak teljességében. Sőt, egy eddig ismeretlen minőséget hoz az álláskeresésbe: demonstrálja a jelentkező tényleges egyéniségét, személyiségét is!

Az online szakmai profil szöveges, képes vagy akár videós formában, interaktív módon tárja a munkáltató elé annak gazdáját a tradicionális önéletrajz szerkezeti egységeinek megtartása mellett, könnyen áttekinthető formában.

Maguk a jelentkezők pontos visszajelzést kapnak a profiljuk megtekintésének részleteiről, mindezt automatikus kommunikációval, anélkül, hogy a munkáltatóknak minden beérkező pályázatra egyesével válaszolniuk kellene. Ez megszünteti a pályázók egyik legnagyobb problémáját, a munkaadó reakciójának hiányát.

A jövő önéletrajza egyben a vállalat és a jelölt közti érintkezési felületként is működik, amely jelentősen csökkenti a kézi/adminisztratív folyamatokat és drámaian növeli az előszűrés hatékonyságát. Az interaktív profilok úgy kommunikálnak és működnek együtt a kiválasztást végző vezetővel, a jelölttel és egyéb döntéshozóval, hogy a toborzási döntések lényegesen gyorsabban és olcsóbban meghozhatók, és biztosítja, hogy valóban a legrátermettebb jelentkező kerül kiválasztásra.

Az online profilok előnyei

A jövő álláskeresése a jelöltek által az egyes állásajánlatokra megosztott (elküldött) online profilokra épül. Íme néhány pont, ami a felhő alapú profilok előnyeit mutatja a papíralapú önéletrajzzal szemben:

1. Gördülékennyé teszi az együttműködést.

Ahelyett, hogy megjegyzésekkel látva el a papír CV-ket, azokat halmokban adnánk át átnézésre az érintett vezetőknek, a felhő alapú profil lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy a szakmai felelősök otthonukban, de akár a világ másik felén tartózkodva értékeljék a jelölteket. Az online együttműködés alatt sokkal könnyebb a jelöltek felmérése, szűrése, így rövidebb idő alatt, költséghatékonyabban megalapozottabb felvételi döntések születnek.

2. Hitelesség

A hagyományos önéletrajzok sablonossá váltak, így nehezen volt kiszűrhető, hogy egy-egy pályázó nem akar, vagy nem tud kitűnni a tömegből. Az online szakmai profil egy felületen jeleníti meg a jelölt egyéniségéről, tudásáról, eredményeiről szóló szöveget, képeket és videókat, ezzel jelentősen növelve azok hitelét. Hiszem, ha látom – az online profil tömör formában nyújt részletes, hiteles képet a pályázóról.

3. Automatizált kiválasztási folyamat

A legújabb HR szoftverek (pl. a CV&More) automatizálják az eddigi manuális folyamatokat, egy objektív előszűrő mechanizmusba terelve a jelentkezőket. Így a pályázók ténylegesen bizonyíthatják rátermettségüket, motivációjukat – anélkül, hogy a döntéshozók egyesével, külön-külön kommunikálnának velük az előszűrési fázisban.

Mindezeken túl a profilépítési technika a munkaerőpiacon jelenleg főként álláskeresőként jelen levő Y generációnak, a mai 20-30-as években lévőknek sokkal jobban kézre áll, mint a régi CV összeállítása, és ne feledjük, hogy pár év múlva ők lesznek a személyzeti döntéshozók pozíciójában is, ahol már a számukra ismert pályázótechnika lesz a „természetes” – erősíti meg a fentieket Marton Krisztina.

Ez csak néhány ok, ami rámutat arra, hogy a felhő alapú profil nyugdíjba küldi a hagyományos önéletrajzot. Nincs kétség afelől, hogy a hagyományos CV eltűnése nagy lehetőség a kiválasztási folyamat fejlesztésére, javítására, mind a döntéshozó, mind a jelölt számára. Az önéletrajz megtette, ami tőle tellett. De most már itt az ideje a váltásnak!