2024 július 17

Vége a gyorshajtásnak?

Csak sebességkorlátozóval ellátott új autó lesz eladható az Európai Unióban. Hatályba lépett az intelligens sebességasszisztens (Intelligent Speed Assist, ISA) rendszerekre vonatkozó európai uniós előírás. Számolt be az sg.hu.

A rendszer figyelmezteti a vezetőt és korlátozhatja a jármű sebességét is. A rendszerek a közlekedési táblák felismerésén, valamint a navigációs rendszereken keresztül működnek. A modern autók tudják, hogy mikor hajtanak a megengedettnél gyorsabban. Szükség esetén automatikusan fékezni is tudnak.

Az ISA rendszerek 2022-től kezdődően beépítésre kerülnek az újonnan bevezetett autómodellekbe, így már most is jó néhány új autóban megtalálhatóak. A mostani rendelet ezt a megbízást kiterjeszti az EU-ban eladni kívánt összes új járműre.

„A cél az európaiak védelme a közlekedési balesetek, a rossz levegőminőség és az éghajlatváltozás ellen, a változó igényeknek megfelelő új mobilitási megoldások biztosítása. Valamint az európai ipar versenyképességének védelme”. Áll az Európai Bizottság közleményében.

Források: 1,2