2024 július 22

Olcsón gyárt kínai autókat a Stellantis Lengyelországban

Ugyanannyiért gyárt Lengyelországban kínai autókat a Stellantis, mint Kínában. Így a büntetővámokat is megússzák.

Szinte azonos költésgek mellett gyárt autókat a Stellantis Lengyelországban, mint kínában. A büntetővámokat elkerülendő stratégiai lépés bejött. Számolt be a hvg.hu.

Az autóipari óriáscég, a Stellantis gyorsan reagált a július 4-én életbe lépő kínai elektromosautó-importra kivetett uniós vámokra. A hozzájuk tartozó kínai Leapmotor márka autóit elkezdték gyártani a lengyelországi Tychyben.

A Stellantis még tavaly vásárolt 21 százalékos részesedést a Leapmotorban. Ezt követően megalakította a Leapmotor International közös vállalatot. Ebben a Stellantis 51 százalékos ellenőrző részesedéssel rendelkezik – írja a CarNewsChina.

A megállapodás értelmében a Stellantis kizárólagos jogokkal rendelkezik a Leapmotor termékek gyártására, exportjára és Kínán kívüli értékesítésére. A Leapmotorra 31 százalékos tarifa vonatkozott volna. Így nem lett volna érdemes importálni az autókat, ezért változtattak a stratégián.A lengyelországi gyártásindítás szinte pillanatok alatt megtörtént.

Az elektromos Leapmotor T03 kisautó lényegében félkészen érkezik, ezért lehetséges a gyors gyártásindítás. A Reuters megírta, hogy a Jeffries befektetési bank elemzése szerint a lengyel gyárban az előállítási költség 400-500 euró autónként. Ez lényegében megegyzeik a kínai költségekkel és fele annyi, mint ha Olaszországban készülnének az autók.

A Leapmotor európai értékesítése szeptemberben kezdődik, az értékesítési hálózat a tervek szerint az év végére eléri a 200 értékesítési pontot. A tervek szerint 2027-ig legalább hat modellel jelentkeznek majd.

Forrás: HVG, Reuters, CarNewsChina

Képek forrása: Shutterstock