2024 május 26

Nyomulnak be a kínai autómárkák Magyarországra

Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon, a SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten írták alá a SERES Group és a Duna Autó cégcsoport képviselői.

A megállapodás szerint a Duna Autó a kínai gyártónak a NEV (new energy vehicle, új energiákkal hajtott) kategóriába sorolt SERES modelljeit, valamint a DFSK márka hagyományos és elektromos személyautóit és kisteherautóit fogja forgalmazni. Ormos Péter, a Duna Autó csoport vezérigazgatója hangsúlyozta: a csoport stratégiájának értelmében az autóiparban zajló átalakulások jelentős szereplője kíván lenni Magyarországon. Ezért döntött úgy, hogy a kínai gyártó partnere lesz. A Duna Autó értékesítési portfóliójába mostantól 27 autómárka tartozik, ebből 4 kínai, közülük háromnak kizárólagos importőre.

A megállapodás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a SERES Kínában a legnagyobb NEV járműgyártók között van, alkatrészbeszállítóból vált az autóipari technológiai fejlesztések éllovasává. Modellpalettája 2022-re alakult ki, azóta dinamikus növekedést produkál, már 70 országban van jelen. A SERES már létrehozta európai központját és létesített egy központi alkatrészraktárt. Az év során pedig 11 európai országban kezdi meg járműveinek forgalmazását. Magyarországon a tervek szerint az év végéig 4-6 kereskedésben kezdik meg a két márka forgalmazását, egy év alatt 10-15-re bővülhet a számuk – közölte a távirati iroda.

A jövő év végére a SERES 1000-1200 jármű eladásával egy százalékos piaci részesedést remél a magyarországi újautó-piacon. A Duna Autó cégcsoport Ormos Péter tájékoztatása szerint mintegy 6000 autót értékesített 2023-ban. A vezérigazgató közölte, hogy az előzetes adatok szerint a cégcsoport árbevétele tavaly elérte az 51 milliárd forintot. Az adózott eredmény pedig meg fogja haladni az 1 milliárdot. A Duna Autó Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2022-ben 38,5 milliárd forint volt a 2021. évi 38,6 milliárd forint után. Az adózott eredménye tavaly 1,24 milliárd forint, egy évvel korábban 622 millió forint volt.

Címlapkép forrása: Shutterstock