2024 április 25

Lotus Technology – Bomba bejelentés, komoly a luxus EV-gyártó tervek

A Lotus Technology (LOT.O) részvényei 2%-os emelkedéssel zártak a Nasdaqon, behozva a korábbi veszteségeket. Miután a luxus elektromos autógyártó megvalósította fúzióját az L Catterton magántőkealap által támogatott, biankó akvizíciós céggel.

7 milliárd dollárt ér a Lotus Technology

Az amerikai betéti részvények, melyek az új „LOT” jelzéssel kezdtek kereskedni, 13,80 dolláron zártak, miután korábban 10,12 dollárig csökkentek. Körülbelül 190 000 részvény cserélt gazdát. A különleges célú beszerzési társaság (SPAC) csütörtökön 13,51 dolláron zárt. (A SPAC-ok olyan kereskedelmi tevékenységgel nem rendelkező vállalatok, amelyeket szigorúan azért hoznak létre, hogy más cégek felvásárlása céljából tőkét szerezzenek, és tőzsdére lépjenek, hogy potenciális befektetőket vonzzanak.) A Lotus Technology-t a L Catterton Asia Acquisition Corp (LCAA) nevű SPAC-val kötött ügyletben körülbelül 7 milliárd dollárra értékelték. A vállalat a brit sportautó gyártó Lotus Group része, amely a kínai Geely (GEELY.UL) és a malajziai Etika Automotive közös tulajdonában van – szögezi a Reuters hírügynökség.

Vigyázni kell minden lépésre, a piac figyel!

A tőzsdei bevezetés egy olyan időszakban történt, amikor az elektromos járműveket gyártó cégek fokozott figyelmet kapnak a tőkepiacokon. A Rivian Automotive (RIVN.O) és a Lucid Group (LCID.O) zuhantak, miután a gyorsjelentéseik rámutattak arra, hogy az elektromos járművek iránti kereslet lassulása hogyan befolyásolja a termelési terveiket. A Lotus Technology székhelye a közép-kínai Wuhan városában található, és a Geelyvel kötött partnerségen keresztül gyárt autókat. Az 1948-ban alapított brit Lotus márkanév alatt luxus életstílusú EV-ket tervez, fejleszt és értékesít. „Az, hogy a tőzsdei bevezetés révén hozzáférhetünk a tőkepiachoz, felgyorsítja a Lotus globális terjeszkedését” – mondta Qingfeng Feng, a Lotus Tech vezérigazgatója.

Lotus Eletre: Lassan elér Európába is

Hasonlóan más SPAC egyesülésekhez, az LCAA részvényesek több mint 90%-a visszavásárolta részvényeit, így a tőkealap számláján nagyjából 11 millió dollár maradt. Jellemzően egy részvény hajlamos az ingadozásra, ha az csak kis mennyiségben van nyilvánosan forgalomban. A Lotus Technology két elektromos jármű modellt indított el, beleértve az első teljesen elektromos sport terepjáróját, az Eletre-t. A modell szállítását 2023-ban kezdték meg Kínában, majd következett az Egyesült Királyság és az Európai Unió. Az év későbbi részében várhatóan az Egyesült Államokban is szállítanak autókat. A vállalat 880 millió dollár finanszírozást biztosított az egyesülés előtt. „Láttuk, hogy miben mesterkednek ezek a srácok. Lényegében egy globális luxusüzletágat akarnak építeni, ami nagyon különbözik egy tipikus EV-vállalattól. Ezért úgy gondoltuk, hogy a partnerségünk segíthet nekik abban, hogy ezt zökkenőmentesen véghezvigyék” – mondta Chinta Bhagat, az LCAA társ-vezérigazgatója.

Borítókép forrása: Shutterstock