2024 április 22

Kincsem Hyper-GT: az első magyar hiperautó

A hiperautó, mint kategória az autógyártás abszolút csúcsa. Az ebbe a kategóriába tartozó járművek egytől egyig bivalyerős sportautók, minimum 700 lóerővel kell rendelkezniük, de nem ritka az 1000 lóerő fölötti teljesítmény sem. A hiperautók végsebessége 350-400 km/h fölötti, limitált darabszámban készülnek, az érdeklődők igen borsos árcédulával szembesülnek. Népszerű hiperautót készített nemrégiben például a Ferrari, a Bugatti, a Pagani, a Lamborghini, a Porsche, a McLaren vagy akár a horvát Rimac.

Most ebbe a szegmensbe kíván betörni a svájci-brit-magyar Kincsem nevű luxusmárka. A név választás természetesen nem véletlen, Kincsem az 1874-ben Magyarországon született, brit vérvonalú legendás versenyló, becenevén a legyőzhetetlen csodakanca. A hiperautó a BAK Motors nevű Svájcban bejegyzett vállalkozás első terméke lesz. Az alapítói Bak Tibor, Karaszi Attila és Stefan Peller. A tervek szerint a Bak Motors hamarosan megjelenik a svájci tőzsdén.  A cég a későbbiekben a mesterséges intelligencia és a fintech területein is szeretne jelen lenni. A Kincsem megjelenése után tervben van egy Magyarországon gyártatandó luxus SUV is, a Helvetia almárka neve alatt. Árban ezt a modellt a Rolls Royce ellen szeretnék belőni. A Hyper GT-t Nagy-Britanniában fogják gyártani.

Miket tudni eddig a Kincsem Hyper-GT-ről?

Konkrét dizájn és specifikáció egyelőre még nincsen. A technikai paraméterekről nyáron kaphatunk konkrét információkat, de az előzetes várakozások szerint egy pörgős V10-es szívómotort és négy villanymotort kap. A hajtásláncot egy Forma 1-ből ismert technológiákat is alkalmazó cég készítheti.

A dizájnról annyit elárultak a tulajdonosok, hogy Ian Callum autótervező és csapata fogja tervezni. Ian Callum legendás autótervező, sok ikonikus autó fűződik a nevéhez, például: Ford RS200, Ford Escort Cosworth, Aston Martin DB7, Aston Martin Vanquish, Aston Martin DB9, Jaguar XK, Jaguar F-Type. De a legérdekesebb a Jaguar C-X75 tanulmányautó, a hírek szerint a Kincsem vonalvezetése is ezt a formát fogja követni. A prototípus a 2022-es Goodwood-i Festival of Speeden lesz először élőben látható, az első modellek 2023-ban érkezhetnek meg tulajdonosaikhoz. A Kincsem Hyper-GT-ből összesen 54 darab készül majd, pontosan annyi, mint a legendás versenyló győzelmeinek a száma. Minden egyes modell teljes mértékben személyre szabható lesz, Bak Tibor elmondása szerint a digitális technológia segítségével a dinamikus személyre szabhatóság új szintjeit fogják megtapasztalni ügyfeleik. Az első magyar hiperautó befektetői szemmel is érdekes lehet.