2024 április 23

Ausztria legmodernebb kórháza épül Bécsben

Két évnyi előkészítő munkát követően letették Bécs legújabb kórházának, a Krankenhaus Nord (Északi Kórház) alapkövét. Az ünnepségen részt vevő Michael Häupl polgármester „a kórházreform magjának” nevezte az új egészségügyi intézményt, amely 2016-ra készül el teljesen.

A 785 ágyas kórház az osztrák vasút, az ÖBB egykori szerelőműhelyének helyén létesül Albert Wimmer tervei alapján. Az építész „a természetes fényre építő átlátszó konstrukciójával, egyszerű struktúrájával és bővíthetőségével” győzte meg a zsűrit. A tervpályázat kiírásakor fontos kitétel volt az is, hogy olyan kórház jöjjön létre, ahol jól érzik magukat a páciensek. Így az intézményben szinte kizárólag egy- és kétágyas szobák lesznek saját vécével és zuhanyzóval. A betegszobák kialakításába bevonták a leendő dolgozókat és betegeket is, és kifejlesztettek egy chipkártyával nyitható mobil szekrényt is a páciensek személyes holmijai számára. A lábadozók és dolgozók jó közérzetét 70 ezer négyzetméternyi zöldterület segíti elő, amely átriumokat, tetőteraszokat, terápiás- és gyümölcsöskertet is magában foglal. A kórházat körülvevő park koncepcióját a brit tájépítész, Martha Schwartz dolgozta ki, akinek az volt a célja,  hogy már az épületben kezdődjön a kert.

A 111 ezer négyzetméteres területen 825 millió euróból megvalósuló létesítmény osztályain évente 40 ezer beteget kezelnek majd, ambulánsan pedig 250 ezer ember ellátására lesz lehetőség. Az új kórház 2015-ben kezdi meg működését és 2016-ra készül el teljesen. Az Északi Kórház központi szerepet kap majd a 2030-ra megvalósuló bécsi kórházreformban, amelynek lényege, hogy hét nagy központi kórházszervezetbe integrálják a betegek ellátását. Így például az új kórházba olvasztják a Floridsdorfi Kórházat, a Semmelweis Női Klinikát, a Gersthof Ortopédiai Kórházat valamint a Hietzingi Kórház, az Otto-Wagner-Spital és a Wilhelminenspital egyes részeit. A Bécsi Kórházszövetség intézményeiben jelenleg évi 400 ezer beteget kezelnek a különböző osztályokon és 3,4 millió embert látnak el ambulánsan.

Az építkezés állásáról a Brünnerstraße 73. szám alatt berendezett infocenterben tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol nemcsak az éppen zajló munkálatokról vagy a területről kaphatnak információt, hanem néhány „mintaszobát” is megnézhetnek.